Gaan we na corona vol op de klimaattoer? Wie weet

Verticale bossen, ACROS, Fukuoka

Een (bestaand) verticaal bos op een gebouw van de overheid in de Japanse stad Fukuoka (afb: Stefano Boeri)

Al meer dan dertig jaar weten we dat de mens het klimaat verkloot, maar erg druk lijken we ons er niet om te maken. Dat dat tamelijk achterlijk is laat Mark Lynas zien in zijn onlangs verschenen boek “Zes graden”. Er zijn mensen die geloven in de ratio van mensen. Een daarvan is de Italiaanse architect Stefano Boeri. Hij voorziet een nieuw tijdperk post-corona zonder fossiel en volop aandacht voor klimaat en milieu. Zou het?
Boeri schijnt bekend te zijn vanwege zijn verticale bossen. Waarop hij zijn hoop baseert weet ik niet, maar hij komt in elk geval met voorstellen voor zijn eigen Italië om te herinvesteren in het boerenland en in verlaten dorpen. Dat lijkt me niet echt een thema voor de dichtbevolkte lage landen, maar desalniettemin interessant.
In een gesprek via Facebook met buitenlandse journalisten bevestigt de voorzitter van de triënnale in Milaan dat Lombardije sterk zal veranderen. Die streek rond Milaan is zwaar aangedaan door de nog steeds heersende coronapandemie. “Terug naar normaal zou heel fout zijn. Die normaliteit ia medeoorzaak van die ramp”, zegt hij in dat gesprek.
Hij vindt dit het juiste moment om moedige en pragmatische beslissingen te nemen. Met een groep sociologen, antropologen, stedenbouwkundigen en kunstenaars heeft hij plannen opgevat over de oprichting van biologische muren, zoals er nu tussen mensen zijn opgericht, als een nieuwe manier van leven. “In het andere geval ontwikkelen steden zich tot vervuilingsbommen”, zegt Boeri, die ook nog eens hoogleraar is aan de polytechnische hogeschool in Milaan.

Versoepeling

De Italiaanse overheid heeft het plan de coronamaatregelen met ingang van 4 mei te versoepelen en de economie weer op gang te brengen. Boeri heeft een reeks voorstellen gelanceerd die de toekomst in zijn vaderland kunnen veranderen en als voorbeeld zouden kunnen dienen voor andere landen.
Italië telt zo’n 5000 dorpen met minder dan 5000 inwoners, waarvan bijna de helft zo goed als verlaten is. Als de veertien stedelijke agglomeraties van het land die onbewoonde historische centra van die dorpen zouden adopteren door, bijvoorbeeld, financiële toezeggingen of het beschikbaar stellen van transportmiddelen, dan zou dat een keerpunt voor die dorpen kunnen betekenen (plus de steden). “Dat is de toekomst”, laat hij in de Italiaanse krant La Repubblica weten.

Dat zou ‘ruimte’ creëren. In de overbevolkte steden is het moeilijk om afstand te houden, vooral in het openbaar vervoer en in krappe werkruimtes. “Telewerken wordt belangrijker en dat betekent dat we vaker thuis zullen zijn. Die ontwikkeling moet je in goede banen leiden. Het platteland biedt de mogelijkheden, waardoor er ruimte in steden ontstaat.”
Volgens sociologen zou er, door coronamaatregelen als ‘opsluiting’, een neiging zijn ontstaan de steden te verlaten of althans meer tijd door te brengen op het platteland. De man die gebouwen heeft bekleed met groen, die in China een ‘bosdorp’ heeft ontworpen, gebouwen heeft voorzien van meer dan 140 ha groen is er van overtuigd dat Rome geknipt is voor dit zijn project. Nu de rest nog.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.