Mosselen ‘leveren’ antibacteriële coating voor ziekenhuizen

antibacteriële coating

Antibacteriële ‘mosselcoating’ vernielt micro-organismen en schimmels (afb: UAB)

Onderzoekers van de autonome universiteit van Barcelona (UAB) het Catalaanse instituut nanotechnologie (ICN2) hebben een reeks biocompatibele, antibacteriële coatings ontwikkeld, een copolymeer van catecholderivaten met aminogroepliganden. Die stoffen zijn gebaseerd op stoffen waarmee mosselen zich aan rotsen hechten (zeg maar: mossellijm). Die ‘lijmen’ vormen reactieve zuurstofverbindingen en vrije aminogroepen die bacteriële membranen vernielen. Die coatings zijn vooral bedoeld voor gebruik in ziekenhuizen en komen goed van pas in een periode dat steeds meer bacteriën resistent worden voor steeds meer antibiotica.
“Catechol (voor scheikundige fijnproevers: 1,2 dihydroxybenzeen; as) en polyfenolderivaten vindt je in weefsels die mosselen afscheiden en die verantwoordelijk zijn voor de hechting aan rotsen onder zware omstandigheden”, zegt Víctor Yuste.
“De stoffen die we op basis daarvan hebben ontwikkeld kunnen ook op vrijwel elk type ondergrond hechten en hebben bovendien een hoge weerstand tegen verschillende omgevingscondities zoals vochtigheid of juist de aanwezigheid van vloeistoffen. Bovendien zijn natuurlijke verbindingen biologisch afbreekbaar en hebben minder kans op resistentie dan andere antibiotica.” De antibacteriële en antischimmelwerking zou snel zijn (180 minuten voor bacteriën en 24 uur voor schimmels; dat vind ik=as niet bepaald snel) en meer dan 99,9% van de (mogelijke) ziekteverwekkers doden.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen worden verschillende materialen gebruikt zoals papier, katoen, kunstoffen e.d. Die antibiotische stoffen die daarvoor gebruikt worden werkten uiteindelijk niet goed meer, stelt het persbericht, met als gevolg een grote kans een microbiële besmetting over te brengen op toch al verzwakte patiënten.

De nieuw ontwikkelde antibacteriële coating zou effectief zijn tegen beruchte ziekenhuisbacteriën zoals de meticillineresistente Streptococcus aureus (MRSA), de Bacillus subtilis, maar ook tegen schimmels als Candida albicans en Candida auris.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.