Je vraagt je natuurlijk af wat je daar mee moet, een roos als accu/batterij. De bloemen moesten daartoe wel eerst een stroomgeleidend drankje drinken.
In 2015 liet Magnus Berggren van de Zweedse universiteit van Linköping met zijn medewerkers zien dat planten goede stroomgeleiders kunnen zijn. Nu hebben ze hun systeem verbeterd (?). Medeonderzoeker Roger Gabrielson ontwikkelde een stof, ETE-S, die ervoor zorgt dat de plant de stroom nog beter geleidt dan in 2015. Voor liefhebbers: ETE-S is het natriumzout van bis[3,4-etheendioxythiofeen]3thiofeenboterzuur.
ETE-S schijnt zich niet alleen te verspreiden in het xyleem, het buisvormige deel van het sapstelsel van de plant, maar ook in de celwanden en in de intercellulaire ruimtes.
Om het zover te laten komen moeten de rozen 24 uur in een waterige oplossing staan, waarin, onder meer, de kunststof (ETE-S) zich bevindt.
Eenmaal binnen dan geleert de kunststof. Bij die polymeervorming zou het afweersysteem van de plant de helpende hand toesteken, zo constateerden de onderzoekers. Zuurstofradicalen zorgen de polymerisering. Dat mechanisme is eigenlijk bedoeld om micro-organismen buiten te houden als de plant ‘gewond’ raakt.
Accu
Om van een roos een accu te maken gebruikten de onderzoekers de polymeerketens in de grotere sapkanalen als elektroden. Het ETE-S in de apoplast (de celwanden plus de tussenruimtes tussen de cellen) doet dienst als elektrolyt (geleidend materiaal tussen de elektroden).
“We kregen het voor elkaar de rozen honderden keren te laden, zonder dat dat tot capaciteitsverlies leidde”, zegt onderzoekster Eleni Stavrinidou. De hoeveelheid energie die een roos kan opslaan zou in de ordegrootte van een supercondensator liggen. Zo’n accuroos zou nu al een ionenpomp of verschillende sensoren van energie kunnen voorzien.
Toepassing?
Toch is het de vraag of de geladen roos ooit gebruikt zal worden als opslagmedium. “Ik heb geen idee waar dat heen gaat”, zegt Andreas Offenhäusser van het onderzoekscentrum Jülich (D), die niet bij het onderzoek betrokken was. Hij acht het hoogst onwaarschijnlijk dat de fotosynthese van planten op een dag als directe energiebron benut zal worden. De vraag is ook of de elektrische stromen de stofwisseling van de plant niet zullen verstoren. Afijn, we hebben dan toch tenminste een roos aan het ‘bloeien’ gekregen…
Bron: der Spiegel