Mensen zijn viezeriken. Daarin onderscheiden ze zich niet van andere dieren. Probleem is alleen dat mensen per hoofd aanzienlijk meer troep maken dan welke andere diersoort ook. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de Atlantische Oceaan tot op grote diepten is vervuild met menselijk afval. Vooral kunststoffen kun je op bijna elke diepte aantreffen.
De onderzoekers rond Christopher Pham van de universiteit van de Azoren gebruikten beelden en video-opnames en visten op 32 plaatsen met sleepnetten op de bodem van de Atlantische Oceaan en van de Middellandse Zee. Op alle plaatsen troffen ze afval aan: van de ondiepe kustgebieden tot op 4500 m diepte en zelfs op 2000 km uit de kust op de Mid-Atlantische Rug. De grootste hoeveelheid troep troffen ze aan in onderzeese valleien zoals de Lissabon-canyon vlak bij de Portugese hoofdstad.
Kunststof in de vorm van flessen en zakken, maakt 41% van het afval uit dat werd gevonden. Een derde bestond uit afval van de visserij zoals netten en kabels. De rest bestaat uit glas, metaal, hout, papier en aardewerk en niet meer te herkennen voorwerpen. In sommige delen van de Donau zou al meer kunststof rondzwerven dan vis.
Volgens Pham is dat afval een groot probleem. De zorgen betreffen vooral de kleine plastic deeltjes die ontstaan, die door de zeedieren met het voedsel worden verorberd en inwendig voor nare gevolgen kunnen zorgen, zoals beschadigingen aan de lever. De kunststofdeeltjes kunnen ook fungeren als ‘drager’ voor giftige stoffen, die de zeedieren dan vervolgens binnen krijgen. Mede-onderzoeker Kerry Howell van de universiteit van Plymouth zegt geschokt te zijn door wat ze in de oceaan aantroffen. “Het grootste deel van de diepe oceaan is nooit door mensen bezocht. Op veel plaatsen waren we voor het eerst. Het was verbijsterend te zien dat het afval ons voor was.”
Volgens cijfers van de Unep, de milieuorganisatie van de VN, komt er elk jaar zo’n 6,4 miljoen ton afval in de zeeën en oceanen terecht. Er zou al zo’n 142 miljoen ton kunststofafval in de oceanen drijven. Ook in de Grote Meren op de grens van Canada en de VS zijn de kunststofdeeltjes in grote hoeveelheden aangetroffen.
Bron: der Spiegel