Niet eerder kwam er zo veel nieuw vermogen aan duurzame energie beschikbaar als het vorig jaar, zo valt te lezen in het jaaroverzicht van REN21, een deskundigen-organisatie op het gebied van duurzame energie. Voor het eerst gaven opkomende landen meer geld uit aan hernieuwbare energie dan de rijke.
Een aantal jaren achter elkaar stijgen de investeringen en 2015 is een nieuw recordjaar. In dat jaar kwam er 147 GW aan geïnstalleerd vermogen bij, ongeveer even veel als de totale opwekcapaciteit van Afrika. China, de VS, Japan het Verengd Koninkrijk en India waren landen die het aandeel van groene energie in hun energiepark het meest lieten groeien, ondanks de lage prijs van de aardolie. De prijs van vernieuwbare energie is ook gezakt.
“Die 147 GW is voornamelijk zonne- en windenergie, een duidelijke aanwijzing dat die technologieën kunnen concurreren”, zegt Christine Lins, uitvoerend secretaris van REN21.
China was in zijn eentje goed voor eenderde van het totaal. Gemeten in aandeel van het brutobinnenlands product waren Mauritanië, Honduras, Uruguay en Jamaica de grootste investeerders in groene energie.
Ondanks dat de Europese investeringen in vernieuwbare energie met 21% daalden, is groene energie inmiddels de belangrijkste bron voor elektrische energie met een aandeel van 44%. Niet alleen landen investeren in duurzame energie. In de VS hebben 154 bedrijven, met totaal 11 miljoen werknemers, zich voorgenomen volledig ‘groen’ te worden. “Duurzame energie is niet langer afhankelijke van een paar markten”, zegt Lins,”maar heeft zich ontwikkeld tot een mondiale operatie.”
Bron: BBC