Zonder landbouw en veeteelt zouden er geen levensmiddelen zijn, maar in de productieketen veroorzaakt het ene voedingsmiddel veel meer schade aan het milieu dan het andere. De kosten daarvoor wordt de consument zelden in rekening gebracht. Onderzoekers hebben de, min of meer, echte kosten berekend die voedingsmiddelen veroorzaken en daarmee zou hun prijs wel eens meermalen ‘over de kop’ kunnen gaan.
Volgens onderzoekers rond Tobias Gaugler van de universiteit van Augsburg zouden de prijzen voor producten als melk, kaas en vlees een aantal malen hoger liggen dan die wij er nu voor betalen. Melk en kaas zouden, gebaseerd op de werkelijke kosten, twee keer zo duur moeten worden, gehakt zelfs drie keer. De prijsstijgingen voor fruit en aardappels vallen een stuk bescheidener uit (minder dan 20%). Ook bioproducten zouden duurder moeten zijn, biovlees zelfs 126%.
Opmerkelijk is dat de studie geen onafhankelijk wetenschappelijk werk was, maar in opdracht werd uitgevoerd voor de supermarktketen Penny van de Rewe-groep. De onderzoekers werd gevraagd de echte prijs van zestien eigenmerkproducten te berekenen, waarbij rekening gehouden werd met, onder meer, de veroorzaakte broeikasgasuitstoot en de gevolgen van overbemesting.
Lang niet alles
De onderzoekers erkennen dat in hun berekeningen nog lang niet alle kostenfactoren zijn meegenomen. Zo is het lastig te berekenen wat het overmatige gebruik van antibiotica en het daardoor ontstaan van resistentie bij micro-organismen de maatschappij gaat kosten. Ook de kosten van het gebruik van bestrijdingsmiddelen laten zich lastig berekenen. De onderzoekers stellen met nadruk slechts een deel van de verborgen kosten te hebben meegerekend, maar dat was al genoeg om te laten zien dat die prijzen nu vaak veel te laag zijn.
Penny wil die echte prijzen in een supermarkt gaan aangeven voor een aantal conventioneel en ecologisch verantwoorde producten aangeven, maar de klanten betalen die echte prijzen (nog?) niet. De onderzoekers hopen dat consumenten op den duur die echte prijzen gaan betalen. Ze verwachten dat daarmee ons menu zal verschuiven naar meer plantaardige (in plaats van vlees) en bioproducten.
Bron: der Spiegel