“Noordpool sedert zeker 44 000 jaar niet zo warm geweest”

Gifford Miller

Gifford Miller op onderzoek (foto: univ.v.Colorado)

De gemiddelde temperatuur van het Noordpoolgebied in de buurt van Oost-Canada is de laatste 100 jaar hoger geweest dan in de 44 000 en mogelijk zelfs 120 000 jaar ervoor. Dat staat in een nieuwe studie van onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Colorado rond Gifford Miller. Miller deed onderzoek naar mossen die vrijkomen door zich terugtrekkende ijsmassa’s op Baffin-eiland. Dat bevestigt dat door de opwarming van de Noordpool delen van het poolgebied een ander klimaat krijgen.

Dat de Noordpool opwarmt, lijkt door dit onderzoek bevestigd, maar wat de gevolgen daarvan zijn is minder duidelijk. Op Baffineiland trekken de gletsjers zich met een snelheid van twee tot drie meter per jaar terug en als de huidige trend zich doorzet dan zullen die in een paar eeuwen zijn verdwenen, stelt Miller. Zijn onderzoek maakt aannemelijk dat de temperaturen in het Oost-Canadese poolgebied de warmtepieken overtreffen in het hele holoceen, dat zo’n 11 700 jaar geleden begon na de IJstijd. Dat zou nog eens te meer een bewijs zijn van het menselijk aandeel in de aardopwarming, omdat de huidige temperaturen hoger zijn dan ooit en dus natuurlijke omstandigheden slechts deels die opwarming kunnen verklaren. Miller zei geschokt te zijn door zijn bevindingen. “We hadden niet gedacht dat de huidige temperaturen die uit het verleden zouden overtreffen.” Volgens de onderzoeker is er geen twijfel mogelijk uit de juistheid van de conclusies van hem en zijn medewerkers.
Hij onderzocht mos dat al lang dood was en dat onder het ijs verborgen heeft gelegen. Met behulp van koolstofdatering kreeg hij gegevens waaruit hij de temperatuurontwikkeling over een lange periode kon destilleren. Zo kon dus vastgesteld worden wanneer een koudeperiode intrad, dan verdween het mos onder het ijs en stierf af, en ook in welke periode het gebied ijsvrij was. De onderzoekers vonden dat de laatste ijsvrije periode van sommige delen van het onderzoeksgebied ministens 44 000 jaar geleden moest worden gedateerd, maar omdat de betrouwbaarheidsgrens van koolstofdatering ergens in de buurt van 50 000 jaar ligt, zou datering ook wel eens nog eens 80 000 jaar eerder kunnen zijn geweest. “Dat overtreft onze wildste veronderstellingen.”

Ze ontdekten nog iets. Tussen 5000 jaar en 100 jaar geleden daalde de temperatuur in arctisch Canada met een paar graad, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van een verandering van de baan van de aarde om de zon. Die daling is groter dan het recente IPCC-rapport aangeeft, stelt Miller. Dat zou er op kunnen wijzen dat in de gebruikte klimaatmodellen de opwarming van de Noordpool, die wordt veroorzaakt door broeikasgassen, te laag wordt ingeschat. In het poolgebied lijken afkoeling en opwarming sneller te gaan dan elders op aarde, de zogeheten ‘arctische versterking‘. Het, versnelde, verdwijnen van zee- en landijs leidt op zichzelf al tot temperatuurstijging door een verminderde weerkaatsing van het zonlicht door ijs (albedo)

Bron: The Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.