Elk jaar wordt er zo’n 1,3 miljard ton voedsel weggegooid, rond eenderde van de wereldvoedsel-productie. Ruim een kwart daarvan (27%) wordt in de vuilnisbak (of groenbak) gemikt door de consumenten. Dat wordt als zeer vermijdbaar beschouwd. De weggegooide eetwaar zou de mensheid 4 biljoen megajoule aan energie en 82 miljard kubieke meter (= 82 biljoen l) aan water kosten. Om een idee te krijgen, zegt hoofdauteur Antoine Coudard van de universiteit Leiden, dat is het jaarlijkse energieverbruik van een land als Frankrijk en Duitsland bij elkaar en het waterverbruik van Mexico.
De onderzoekers hebben berekend hoeveel energie en water worden gebruikt bij de productie van de eetwaar, de verwerking en de distributie in de hele wereld. Bijna de helft (46%) van het weggegooide voedsel komt op rekening van slechts drie landen: China, Japan en Zuid-Korea. Dat wil zeggen dat in die landen per persoon zo’n 97 kg voedsel in de afvalbak terechtkomt. De Amerikanen en Canadezen (elk 96 kg) kunnen er ook wat van. De Europeanen mikken p.p. nog altijd 83 kg op de vuilhoop.
Het meest worden groentes weggegooid (27% van het totaal), granen (22%), vlees (17%), vis en ooft (elk 10%). De waterverspilling komt vooral door de granen, vlees, vruchten en groentes.
Tegengaan
De onderzoekers doen ook voorstellen om de voedselverspilling tegen te gaan. Ze denken dan aan het verkleinen van de porties in restaurants en kantines, het gebruik van anti-verspillingsprogramma’s, het voeren van campagnes, het verbeteren van verpakkingen.
Bron: Futura-Sciences