Waarom zou je chloroplasten (bladgroen), de energiepoducenten van plantencellen, in hamstercellen zetten. Het is mij(=as) niet erg duidelijk, maar die chloroplasten bleven tot verbazing van de onderzoekers nog zo’n twee dagen licht omzetten in chemische energie. Op weg naar de mens die niet meer hoeft te eten?
Chloroplasten zijn fotosynthetische organellen. Veel studies hebben geprobeerd intacte chloroplasten te isoleren om hun morfologische kenmerken en fotosynthetische activiteit te analyseren. Hoewel verschillende studies geïsoleerde chloroplasten in de cellen van verschillende soorten introduceerden, zijn hun fotosynthetische activiteiten niet bevestigd.
De onderzoekers onder aanvoering van Matsunaga Sachihiro van de universiteit van Tokio isoleerden fotosynthetisch actieve chloroplasten uit de primitieve rode alg Cyanidioschyzon merolae en implanteerden die in gekweekte hamstercellen via co-cultivatie.
De geïmplanteerde chloroplasten behielden hun thylakoïde structuur in intracellulaire blaasjes en werden in het cytoplasma gehouden, omringd door de mitochondriën nabij de kern van de hamstercel. Daar bleven ze ten minste 2 dagen na de implantatie functioneren. De onderzoekers stellen dat hun benadering kan dienen als een basis voor het creëren van kunstmatig fotosynthetische dierlijke cellen.
Sachihiro: “Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat er fotosynthetisch elektronentransport is gedetecteerd in chloroplasten in dierlijke cellen. We hadden gedacht dat die binnen uren zouden worden verorberd door de dierlijke cellen.” Dat gebeurde (dus) niet.
Weefselkweek
Ze denken dan aan weefselherstel. Sachihiro: “Weefsels zoals orgaantjes, gekweekt vlees en huid die worden gekweekt bestaan uit diverse lagen, maar het probleem is dat ze niet kunnen groeien door hypoxie (gebrek aan zuurstof; as) in het weefsel waardoor cellen niet delen. Door cellen met chloroplasten te mengen worden die een zuurstofbron voor buurcellen, waardoor die kunnen groeien.” De chloroplastcellen groeien zelf ook sneller.
De onderzoekers zien ook een bijdrage aan de ‘vergroening’ van de samenleving voor de plantiercellen. Hoe is (mij=as) nog niet duidelijk.
Bron: phys.org