Meestal wordt er net gedaan of die hele informatie- en communicatietechnologie ((ict) veel energiezuiniger is dan de oude papieren media. Dat zit nog, maar wat in ieder geval wel dreigt is dat de ict in de nabije toekomst steeds meer energie vreet, waarbij uitvindingen als de kryptomunten driftig hun aandeel inleveren. “We vonden dat de hele ict-branche steeds meer energie gebruikt”, zegt Lotfi Belkhir van de Canadese W. Booth-school. “Nu is dat ongeveer 1,5%, maar als de huidige ontwikkelingen zich voortzetten zal dat in 2040 14% zijn, oftewel de helft van de hele transportsector wereldwijd.”
“Elke sms, elk telefoongesprek, elk verstuurd of ontvangen filmpje gaat via een datacentrum om dat allemaal mogelijk te maken. Telecomnetwerken en datacentra verstoken een hoop energie om je te bedienen en de meeste datacentra draaien op fossiele energie. Dat is energieverbruik waar we overheen kijken.”
Mobiele telefoons zijn ook weinig milieuvriendelijk. Ze gebruiken weliswaar niet zo veel energie, maar 85% van de milieuvervuiling komt van de productie van die dingen. Een telefoonprocessor plus het moederbord zijn daarbij de grote boosdoeners vanwege de zeldzame en dure materialen die daarin verwerkt zijn en die duur zijn in winning. Belkhir: “Tegen 2020 zal een mobiele telefoon meer energie verbruiken dan pc’s of laptops.”.
Duurzaam
Volgens de onderzoeker zal de bedrijfstak moeten overstappen op duurzame, hernieuwbare energie, maar dat lost niet het probleem van de steeds groeiende 
Datacentra vreten een hoop energie, onder meer voor koeling (afb: Google)
energiehonger van de branche op. Ook zouden we af moeten van het snel afdanken van ‘oude’ toestellen. Innovatie en duurzaamheid bijten elkaar. Ook het kapitalisme staat niet op goede voet met duurzaamheid.
Belkhir hoopt dat er in de toekomst (veel) meer aandacht aan duurzaamheid wordt gegeven, maar hij verzuimd aan te geven hoe dat in deze bedrijfstak moet. Moeten we, op energiegronden, af van kryptomunten? Moeten we niet naar systemen die repareerbaar en modulair zijn en hoe zit het met de elektronica? Ik zou wel eens willen weten wat het aandeel van het koelen van de servers in het energieverbruik heeft. Is fotonica dan een oplossing?
Al tientallen jaren praten we over groen en duurzaam, maar kennelijk dringt dat niet door tot het hoger opgeleide deel der natie (dat is tegenwoordig bijna iedereen). Belkhir: “Als ik met een cursus begin weten heel veel studenten niet eens wat duurzaamheid is.” Ergens is het de afgelopen dertig, veertig jaar toch wel heel erg mis gegaan met al die hoogopgeleiden die we tegenwoordig (denken te ) hebben?
Bron: Science Daily