Er zijn diverse trucs om kanker het leven onmogelijk te maken. Een daarvan is het voorkomen van de angiogenese, het ontstaan van bloedvaten om de (kanker)cellen van voedsel te voorzien. Het blijkt dat een blokkade van een enzym dat de verbranding van vetzuren regelt, CPT1A, de sleutel van de oplossing zou kunnen zijn, zo ontdekten onderzoekers van de Katholieke universiteit Leuven en van het Vlaams instituut voor biotechnologie.
Kankercellen groeien als gekken en hebben daarvoor veel voeding nodig. Die zijn door op berekend en produceren eiwitten die de bloedvatvorming stimuleren. De huidige anti-angiogene therapieën pakken die eiwitten aan, maar deze behandelingen zijn niet optimaal omdat de kankercel dat omzeilt door een andere angiogene factor te produceren. De onderzoekers Peter Carmeliet en Sarah-Maria Fendt hebben nu een nieuwe strategie ontdekt om bloedvatvorming te verhinderen. Het blijkt dat de afbraak van vetzuren essentieel is voor de aanmaak van nieuwe bloedvaten. Door die verbranding van vetzuren in de zogenaamde endotheelcellen (vatwandcellen) te verhinderen, worden die cellen uitgehongerd en wordt hun deling en dus de vorming van nieuwe bloedvaten verhinderd. Dat deden ze door het eiwit CPT1A uit te schakelen, het enzym dat de verbranding van vetzuren stuurt. Daardoor werd de vorming van nucleotiden, bouwstenen van DNA, gestoord. Vetzuren zijn zo een basisvoedingsstoffen voor endotheelcellen. Dat maakt ze uniek, omdat de meeste cellen vetzuren niet gebruiken voor DNA-synthese.
Een CPT1A-blokker werd getest bij muizen, waarbij bleek dat de bloedvatvorming daardoor werd verstoord. Mogelijk dat de blokkering van het enzym een probaat middel is om kanker(groei?) te bestrijden, maar ook andere aandoeningen zoals sommige oogziektes, waarbij bloedvatvorming een rol speelt.
Bron: de Morgen