Het schijnt dat een te vet dieet niet alleen slecht is voor hart- en bloedvaten en voor je algehele lichamelijke conditie, maar ook voor je brein, zo hebben onderzoekers van de universiteit van Louisiana (VS) rond Annadora Bruce-Keller aannemelijk gemaakt. Ze suggereren ook dat verandering van de darmflora, door dieet of behandeling, een positief effect zou kunnen hebben op de neurologische afwijkingen. Dat zou weer een bewijs zijn dat darmflora invloed heeft op de hersens.
Je darmflora is een reusachtige verzameling van wel duizend verschillende micro-organismen. Zonder zouden we het hoogstwaarschijnlijk niet overleven. De darmflora heeft grote invloed op de spijsvertering, groei, ontstekingen en het afweersysteem, om maar een paar dingen te noemen. Daar horen, zoals we sedert kort weten, ook de hersens bij. Die darmflora heeft ook iets uit te staan met neurologische aandoeningen.
Sommige neurologische afwijkingen, zoals depressies en dementie, worden versterkt door overgewicht. Dikke mensen leggen het in doorsnee af tegen slanke types in leervermogen en geheugen. Een dieet met veel suiker en vet verandert de samenstelling van de darmflora. De onderzoekers van de universiteit van Louisiana wilden weten of deze verandering van het darmmicrobioom invloed heeft op het gedrag en leervermogen, onafhankelijk van het (over)gewicht.
Om daar achter te komen deden ze proeven met gewone (niet te dikke) muizen, die normaal gevoerd werden, maar een darmflora hadden gekregen die ontstaat bij een te vet en zoet dieet, een darmflora eigen aan de overeters.
Het bleek dat de slanke muizen met de ‘verkeerde’ darmflora angstiger waren, geheugenproblemen hadden en repetitief gedrag vertoonden dan zonder dat microbioom. Er traden ook andere gezondheidseffecten op zoals een verminderde doorlaatbaarheid van de darmwand en tekenen van ontstekingen in de hersens, die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het veranderde gedrag.
Deze proef onderbouwt de gedachte dat niet het overgewicht, hoe dan ook, maar de samenstelling van de darmflora verantwoordelijk is voor de verslechtering van de toestand van de hersens. Die samenstelling heeft dus invloed op het gedrag en op het functioneren van de hersens. Een verklaring zou gezocht kunnen worden in de stoffen die die bacteriën produceren en die invloed op de hersens (zouden kunnen) hebben. Inderdaad produceren bacteriën histamine en andere hersenactieve stoffen. Gezonde hersens beginnen bij gezond eten (en bewegen), lijkt de les, en mogelijk dat diëten iets kunnen betekenen bij het bestrijden van neurologische aandoeningen.
Bron: Futura-Sciences