Donald Trump vindt zichzelf een van de slimste mensen ter wereld, maar Carole Dieschbourg, EU-onderhandelaar bij de klimaatconferentie eind 2015 in Parijs, denkt dat de Amerikaanse president het klimaatakkoord niet begrijpt. Dat akkoord is er en er zal volgens haar niet meer aan gemorreld worden.
Het milieu is erg belangrijk voor hem, zei Trump gister op een persconferentie in het Witte Huis. Daar hoort het klimaat kennelijk niet bij. De VS-president had pers en gelijkgestemden alleen maar uitgenodigd om te vertellen dat de VS zich terugtrokken uit het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is gesloten tussen vrijwel alle landen van de wereld. Hij kon het niet met zijn geweten in overeenstemming brengen een overeenkomst te steunen die Amerika bestraft.
De rozentuin, waar de persconferentie werd gehouden, is een historische plaats. Daar verklaarde George Bush jr in 2001 zich tegenstander van klimaatverdrag van Kyoto. Amerika was en is ’s werelds grootste broeikasgasproducent, zij het dat China de VS inmiddels in absolute cijfers voorbij is gestreefd, maar dat land huisvest aanzienlijk meer mensen. De VS kantten zich jarenlang tegen klimaatmaatregelen en zelfs onder de bewierookte Obama werd weinig vooruitgang geboekt met wereldwijde afspraken over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook destijds meldde Bush jr dat Amerika zich bewust was van de problemen, maar hij vond dat ook opkomende landen als China en India moesten meedoen (dat was in het Kyoto-akkoord niet zo). Zo niet, dan trokken de VS zich terug.
India en China en vrijwel alle landen van de wereld zijn inmiddels ‘aan boord gesprongen’. Bovendien, en dat is ook de grote kritiek op het Parijse akkoord, zijn de te nemen maatregelen vrijwillig. Er is geen dwang. Toch vindt Trump dat akkoord onaanvaardbaar. Trump wil heronderhandelen, maar van verschillende kanten is al gezegd dat er niet meer onderhandeld wordt. Als dat lukt dan is het mooi, zo niet dat is dat voor Trump ook goed.
Luxemburg
Carole Dieschbourg (40) is sedert december 2013 milieuminister van Luxemburg. Ze is lid van een groene partij. Zij was in Parijs delegatieleidster van de EU, omdat Luxemburg destijds het, roulerende, EU-voorzitterschap bekleedde. Volgens Dieschbourg vergist Trump zich als hij denkt het akkoord te kunnen heronderhandelen. “Dat hebben Duitsland, Frankrijk en Italië nog eens een keer duidelijk gemaakt. Trump bevindt zich in een vreemd groepje: alleen Nicaragua en Syrië doen niet mee aan het klimaatakkoord. Misschien kan hij daar aankloppen voor onderhandelingen.”
De Luxemburgse denkt uit wat ze hoort van Trump dat hij de overeenkomst verkeerd heeft geïnterpreteerd en niet begrepen heeft. “Hij verliest de werkelijkheid uit het oog. Hij probeert een probleem van de 21ste eeuw op te lossen met 19de-eeuwse politiek. Bovendien hanteert hij verkeerde cijfers.”
Het opzeggen van het akkoord gaat pas in 2020 in werking, maar volgens de minister was bij de laatste klimaatbesprekingen in Bonn (de ‘hoofdstad’ van de VN-klimaatonderhandelingen) al duidelijk dat de VS hun financiering van klimaatprojecten aan het terugtrekken waren. “Voor apparatuur is er geld, niet voor de armste der arme landen die het meest door klimaatverandering zullen worden getroffen. Dat is onverantwoordelijk en politiek asociaal.”
De vraag is nu wie het gat zal moeten dichten dat de VS achterlaten. Dieschbourg heeft er vertrouwen in dat er nieuwe allianties ontstaan die dat probleem zullen aanpakken. “De EU en China komen dichter bij elkaar en de Indiase premier is net naar Duitsland en Frankrijk onderweg. Ook daar zal het over klimaatbescherming gaan. Bovendien moeten we nog zien hoe groot dat gat wordt. Trump is Amerika niet. Zowel de stad New York als de staat Californië en grote Amerikaanse bedrijven hebben duidelijk gemaakt dat ze zullen doorgaan met klimaatbescherming. 70% van de Amerikanen zou daar achter staan.”
Optimistisch
Het is de vraag of de Luxemburgse minister niet al te optimistisch is. Ook al zullen de klimaatinspanningen in de VS niet (helemaal) ineenstuiken, dan zal er toch elders extra verminderd moeten worden en zelfs het rijke Duitsland heeft al grote moeite met het bereiken van zijn klimaatdoelstellingen.
Dieschbourg: “Luxemburg is ook met hoge emissies begonnen en nu ziet het er naar uit dat we onze doelen zullen bereiken. Daar werd ook jarenlang over gedelibereerd of we dat zouden halen met onze sterke economische groei. Ik geloof dat met duidelijke politieke beslissingen veel in beweging is te brengen.”
Bron: der Spiegel