Je hebt orders en tegenorders, onderzoeksresultaten en onderzoeksresultaten. Anderhalf jaar geleden meldde Brian Gold van de universiteit van Kentucky dat tweetaligheid de geest scherpt, maar nu meldt Vera Kempe van de mij onbekende Abertay-universiteit (Schotland) dat tweetaligheid mensen niet slimmer maakt. Waarom zou dat ook?
Het aardige van het onderzoek is dat de onderzoekers er van uit gingen dat dat wél het geval was. De toegenomen slimheid zou te verklaren zijn doordat door het aanleren van een tweede taal (dialect) het vermogen irrelevante informatie te onderdrukken zou toenemen. De onderzoekers wilden eigenlijk vooral ontdekken op welke gebieden mensen profijt zouden hebben van de toegenomen slimheid. Helaas voor hen, het maakte niet zo veel uit.
De Schotse onderzoekers wilden ook uitzoeken of niet alleen tweetaligen, maar ook mensen die twee dialecten spreken baat hebben van hun talenkennis. Tussen de tweedialectigen en de eendialectigen bestond geen verschil. Verbaasd over deze uitkomst onderwierpen ze een- en tweetaligen aan hetzelfde onderzoek. Om er zeker van te zijn dat het niet aan de Schotten lag (daar ging het om Engels en Gaelic (Schots)), namen de onderzoekers ook mensen mee die Aziatische talen machtig waren. Kempe, taalpsychologe die geboren is in Rusland en opgegroeid in (Oost-)Duitsland en vloeiend Engels, Russisch en Duits spreekt aan : “We waren geschokt door de resultaten. Toen we het onderzoek startten waren wij – net als iedereen – overtuigd van het feit dat tweetaligheid zo z’n voordelen had. Maar toen we onze analyse uitvoerden bleek dit niet te bewijzen.”
De onderzoekers waren vooral verbaasd omdat ze de onderzoeksopzet van de eerdere studies, waar wel positieve resultaten uit waren gekomen voor tweetaligen, nauwgezet hadden gevolgd. Nader onderzoek leerde dat er meer onderzoeken waren gedaan die niet de verwachte resultaten hadden opgeleverd. Kempe verklaart: “Het is natuurlijk niet echt leuk om te publiceren dat je een onderzoek hebt gedaan, maar dat het niets opgeleverd heeft. Dat is geen goed verhaal, daarom hoor je vaak alleen van de wetenschappers die daadwerkelijk iets ontdekt hebben en het nieuws halen en niet van de anderen die het verhaal niet kunnen bevestigen.”
Bron: Metro