De Amerikaanse president Barrack Obama lijkt een nieuw speeltje te hebben: het klimaat. De laatste tijd spreekt hij regelmatig zijn zorgen uit over de toekomst van de aarde, maar In een vloeiende beweging heeft Shell van zijn regering toestemming gekregen om in het arctische gebied te boren naar olie- en gas. Rijm dat maar eens met elkaar.
Op een door het door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gesubsidieerd gletsjercongres in Anchorage (Alaska) waarschuwde Obama de wereld voor de groeiende dreiging van de klimaatverandering. Volgens Obama is de Noordpool een gevoelige indicator voor een veranderend klimaat. Alaska zou in de afgelopen 60 jaar twee keer zo snel zijn opgewarmd als de rest van de VS. De dooiende permfafrost (de permanent bevroren bodem) bedreigt huizen en beschadigt de infrastructuur, stelde de president en draagt bij aan de aardopwarming door ontsnappend methaan (een heftig broeikasgas, zij het minder stabiel dan kooldioxide). Obama: “Dat betekent dat het Noordpoolgebied een nieuwe bron is van broeikasgassen, waardoor de aarde versneld zal opwarmen. Er zijn weinig dingen die zo veel negatieve effecten op onze economie zullen hebben als de klimaatverandering.”
Vorige maand kondigde hij zijn klimaatplan aan om een daling van de kooldioxideuitstoot te bewerkstelligen. Dat plan werd door velen als uiterst mager omschreven. De VS, als een van de grootste klimaatzondaren, zal heel wat meer moeten doen om het doemscenario van Obama te voorkomen. Daarin past al helemaal niet een vergunning te verstrekken die als uiteindelijk resultaat zal hebben dat er nog meer kooldioxide de atmosfeer in wordt gespoten.
Bron: Wired