De genetische diversiteit van tweederde van de populaties dieren en planten neemt af, waardoor het moeilijker wordt om zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving, zo blijkt uit recent onderzoek. Lang voordat een soort uitsterft, wordt de populatie kleiner en raakt steeds meer gefragmenteerd, waardoor het aantal potentiële partners en dus de genetische variëteit afneemt. Dit maakt een soort kwetsbaarder voor toekomstige bedreigingen zoals ziekten en uiteindelijk voor uitsterving.
“Een verrassende trend was dat we zagen dat de genetische diversiteit afnam, zelfs bij veel soorten die niet als bedreigd worden beschouwd”, zegt Catherine Grueber, een biologe aan de universiteit van Sydney. De onderzoeksters onderzochten gegevens van 628 soorten die tussen 1985 en 2019 werden bestudeerd. De grootste verliezen in genetische variatie werden waargenomen bij vogels en zoogdieren.
Als een nieuwe ziekte zich verspreidt door een populatie of klimaatverandering de zomerregenval verandert, zullen sommige exemplaren het beter doen dan anderen, deels vanwege hun genen. Een hogere genetische diversiteit betekent ook dat er een grotere kans is op overleving van een soort.
Beschermingsinspanningen om geïsoleerde populaties met elkaar te verbinden – in feite het genen’poel’ voor een bepaalde soort uitbreiden – kunnen helpen de genetische diversiteit te behouden of zelfs te herstellen.
Floridapanters zijn een bedreigde diersoort die gestaag leefgebied verliest aan snelwegen, stadsuitbreiding en andere menselijke activiteiten en bouwsels. Halverwege de jaren negentig vertoonden de overgebleven grote katachtigen in zuidelijk Florida duidelijke tekenen van inteelt, met geknikte staarten en lage spermaconcentraties bij mannetjes.
Biologen brachten acht vrouwelijke panters van Texas naar Florida. Twintig jaar later is het aantal Florida-panters in het wild aanzienlijk toegenomen en is de genetische diversiteit weer toegenomen.
Hoop
Grueber : “Er is geen ontkomen aan het feit dat de biodiversiteit wereldwijd met ongekende snelheid afneemt, maar er zijn sprankjes hoop. De actie van natuurbeschermers draait deze verliezen terug en helpt genetisch diverse populaties te creëren die beter kunnen voldoen aan de uitdagingen van de toekomst.”
Bron: phys.org