
George Nikolakopoulos schudt robot de hand (afb: TU Luleå)
Robots die op mensen lijken en functioneren met behulp van kunstmatige intelligentie zijn geen wetenschapsfictie meer. Aan de Technische Universiteit van Luleå hebben onderzoekers op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie al algoritmes ontwikkeld om verschillende soorten robots autonoom te maken. De onderzoeksgroep is nu bezig mensachtige robots te ontwikkelen die zelfstandig ‘beslissingen’ kunnen nemen. Waar heb dat voor nodig?
“Humanoïden zijn beter in staat om met hun omgeving te interacteren dan droons of robotachtige honden. Ze kunnen bijvoorbeeld over ‘lastig’ terrein lopen, voorwerpen dragen of gereedschap gebruiken”, zegt George Nikolakopoulos. “We hopen een van de eerste onderzoeksgroepen ter wereld te zijn die belangrijke stappen zet in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor humanoïden, zodat ze daadwerkelijk in echte toepassingen kunnen worden gebruikt.”
De onderzoekers werken al aan kunstmatige intelligentie voor robots die in de industrie kunnen worden gebruikt, zoals droons die opdrachten kunnen uitvoeren in mijnen of andere omgevingen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Met de mensachtige robots zien ze mogelijkheden om dit onderzoek verder uit te breiden.
Zorg?
De inzet van zelfstandig functionerende robots zou ook veel breder kunnen zijn, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of in de ruimte. Het onderzoeksteam gaat algoritmen ontwikkelen die de mensachtigen voorzien van kunstmatige intelligentie, waardoor ze met hun omgeving kunnen interacteren, autonome beslissingen kunnen nemen en verschillende soorten taken onafhankelijk van elkaar kunnen uitvoeren.
De nieuwe investering omvat vier humanoïden die verschillen in grootte, sensoren en het vermogen om dingen te dragen. De eerste die arriveert is een humanoïde G1-robot van fabrikant Unitree Robotics. Door meerdere humanoïden te gebruiken, willen de onderzoekers scenario’s onderzoeken waarin de robots samenwerken.
Nikolakopoulos: “We kunnen ons een toekomst voorstellen waarin robots moeilijke, herhaalbare en gevaarlijke taken uitvoeren die mensen nu uitvoeren. Het klinkt misschien als een verre toekomst, maar geloof me, het is bijna zover.” En hoe voorkom je dat die machines wat al te zelfstandig worden? Dat lijkt mij(=as) toch ook niet onbelangrijk.
Bron: Alpha Galileo