Er schijnt een verband te bestaan tussen de bloedsuikerspiegel en hersenkanker, denken onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Ohio (VS). Terwijl vele kankersoorten ‘normaal’ zijn bij diabetici, komt een bepaald type hersenkanker, glioom, minder vaak voor bij mensen met een verhoogd bloedsuiker of met suikerziekte.
Al eerder hadden de onderzoekers laten zien dat een hoge bloedsuikerspiegel iemand een kleinere kans geeft op een niet-kankerhersentumor: meningioom. “Suikerziekte en een verhoogde bloedsuiker verhogen de kans op kanker in diverse organen, zoals darmen, borst en blaas”, zegt onderzoekster Judith Schwartzbaum van de universiteit van Ohio. “In dit geval echter komt deze tamelijk zeldzaam kwaadaardige kankersoort (glioom, dus; as) vaker voor bij mensen een normale bloedsuikerspiegel dan bij die met een hoge. Ons onderzoek leidt tot vragen, die, indien beantwoord, iets zouden kunnen zeggen over de mechanismes van glioom.”
Glioom
Glioom is een van de meest voorkomende hersentumoren. Het begint in de gliacellen die de neuronen ondersteunen. De ziekte wordt vaak geconstateerd op middelbare leeftijd. Er is geen afdoende behandeling.
De onderzoekers bestudeerden onder meer de gegevens van twee langlopende studies. Een, AMORIS, betreft een onderzoek onder ruim een halfmiljoen Zweden. De ander, Me-Can, betreft 270 000 Zweden en Oostenrijkers. Alles bij elkaar kregen ruim 800 deelnemers daarvan een glioom.
Schwartzbaum: “Je vraagt je dan af: Waarom is er tussen bloedsuikerspiegel en hersenkanker een ander verband dan tussen bloedsuiker en andere kankertypen.”
Het verband bleek het meest uitgesproken binnen een jaar van de kankerdiagnose. “Dat zou suggereren dat de tumor zelf de bloedsuikerspiegel beïnvloedt of dat suikerziekte heel paradoxaal zorgt voor een bescherming waardoor het risico op een hersentumor vermindert.” Schwartzbaum wijst er op dat een insulineachtige groeifactor invloed heeft op het terugkeren van glioom. Diabetici maken die stof minder aan dan gezonde mensen. “De hersens maken 2% van het lichaamsgewicht uit, maar verbruiken 20% van de glucose.”
Er is al vaker gespeculeerd over diëten die hersenkanker zouden kunnen voorkomen, maar de studies daarnaar leverden gemengde resultaten op. Je raadt het al: er is meer onderzoek nodig.
Bron: EurekAlert