Al tientallen jaren zijn onderzoekers bezig om dé methode te vinden om water te splitsen om waterstof te produceren, de schone energiedrager. Daarbij lijkt het ’t handigst om de zon het werk te laten doen. Of waterstof echt zo handig is (hoogst explosief) is nog maar de vraag, maar onderzoekers van de Shinsu-universiteit in Japan hebben nu een methode ontwikkeld om met behulp van uv-licht katalysatoren
en zonnecellen water te splitsen met een kwantumrendement (wat dat ook moge betekenen) van bijna 100%.
Voor hun proces ontwikkelden de onderzoekers speciale katalysatoren. Ze denken dat hiermee de droom van een aanzienlijke waterstofeconomie nagenoeg werkelijkheid is geworden.
Zoals gezegd wordt er al tientallen jaren gesleuteld aan systemen om met behulp van zonne-energie water te splitsen in waterstof en zuurstof. De meeste systemen kwamen niet verder dan een ‘kwantumrendement’ van 50% door het gemis aan de juiste katalysatoren, stellen de onderzoekers, en daarmee leek de waterstoftoekomst oneindig ver weg te zijn.
Nu schijnen die onderzoekers er in geslaagd te zijn dat probleem op te lossen waardoor elke foton bijdraagt aan de splitsing. De truc schijnt te zijn om co-katalysatoren te gebruiken op strategische plaatsen om de achteruitgang van de zonnecellen te voorkomen.
De keuze van Tsuyoshi Takata en zijn collega’s was om strontiumtitanaat voorzien van aluminium als ‘hoofd’katalysator te gebruiken. Als co-katalysatoren kozen ze rodium en chroomoxide voor het produceren van waterstof en kobaltoxide voor het produceren van zuurstof. Door verfijnde afstemming daarvan kregen de onderzoekers het voor elkaar dat er geen ongewenste reacties plaatsvonden.
Waterstoftoekomst?
Deze ontwikkeling zou het mogelijk maken om waterstof op een economisch haalbare en opschaalbare manier te produceren, denken de onderzoekers. Er moet nog wel wat onderzoek gedaan worden om de puntjes op de i te zetten (denk ik dan; as). In hun onderzoek wordt ultraviolet licht (350-360 nm) gebruikt.
Bron: EurekAlert