De conclusie van onderzoekers naar de prestaties van kunstmatige intelligentie doet me een beetje denken aan die van een oom van me toen hij in, ik dacht, 1964 the Beatles op tv had gezien: “Mijn zoon van zeven speelt beter gitaar.” Ki-systemen zouden niet bijster slim zijn. De computer mag dan jaren geleden de wereldkampioen schaken Gari Kasparov hebben verslagen en dit jaar de wereldkampioen Go Ke Jie maar de prestaties van ki-systemen zijn niet beter dan van een zesjarige, zo stellen de onderzoekers. Je zou zeggen: het begin van een glorieuze (?) triomftocht.
Google’s AlphaGo heeft de wereldkampioen go Ke Jie onttroond. Chinese onderzoekers kwamen tot de conclusie dat Googles kunstmatige intelligentie het beste was dat ki kan leveren. Ze testten daartoe vijftig ki-systemen en legden die langs een zelf ontwikkelde ki-meetlat. Met een iq van 47,28 is het systeem van Google twee keer zo ‘slim’ als de Apple-assistent Siri, maar nog steeds niet erg indrukwekkend.
Al in de jaren 80 werd er veel gespeculeerd over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar in de afgelopen dertig jaar is daar eigenlijk weinig meer van vernomen. Pas de laatste jaren zit er wat schot in de ontwikkeling van wat genoemd wordt kunstmatige intelligente systemen. De kunststukjes die dan genoemd worden zijn de overwinning op Kasparov en op Jie, maar die systemen zijn allesbehalve ‘intelligent’.
Computers kunnen rekenen en die hebben hun overwinning enkel en alleen te danken aan brute rekenkracht. Reken van elke situatie uit welke voortzetting het profijtelijkst is en de computer heeft een gerede kans die partij te winnen.
Menselijke schakers hebben vaak een fenomenaal geheugen, maar zullen het wat dat betreft altijd afleggen tegen een computer. Prop dat geheugen vol met alle partijen die er ooit gespeeld zijn en de menselijke schaker zal verliezen. Dat de wereldkampioen go later slachtoffer werd van de computer heeft waarschijnlijk meer te maken met de status en verspreiding van schaak dan met de moeilijkheidsgraad van go (in vergelijking met schaak).
Het iq van ki
Om te kijken hoe ‘slim’ die zogenaamd intelligente systemen zijn, testten de onderzoekers het vermogen om te leren en om kennis te gebruiken. In 2014 werd het iq van vijftig systemen bepaald, van, onder meer (dus), Google AI, Siri en van de Chinese zoekmachine Baidu. Tegelijkertijd werd ook het iq van een zes-, twaalf- en achttienjarige bepaald. Vorig jaar werd het iq wederom bepaald. Google bleek de ‘slimste’. Het iq van zijn ki-systeem ging in twee jaar van 26,5 naar 47,28. Een zesjarige scoorde 55,5%.
Verschillende notabelen hebben gewaarschuwd voor de gevaren van ki, waaronder de Zuid-Afrikaanse ondernemer Elon Musk en de wereldberoemde natuurkundige Stephen Hawking. Ze kregen voor hun waarschuwingen de Luddietprijs en werden gekenschetst als ki-alarmisten. Hawking denkt dat ki op een dag de leiding van de mens zal overnemen als die echt slimmer is geworden dan het menselijk vernuft. In zijn visie zou dat het eind van de mensheid betekenen, maar Hawking heeft ook gezegd dat we maar moeten emigeren naar andere bewoonbare planeten, zonder erbij te vertellen hoe we daar moeten komen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Hawking best gelijk kan hebben.
Musk vindt dat er regels moeten komen. Ki zou wel eens kunnen leiden tot een derde wereldoorlog nu mensen zich in de oorlogvoering steeds afhankelijker maken van technologie. Jack Ma van het Chinese miljardenbedrijf Alibaba voorziet dat ki binnen dertig jaar aan het hoofd zal staan van bedrijven. De ontwikkeling van ki zal dan in ‘handen’ zijn van ki-systemen. Wat blijft er dan voor de mens? Voetbal?
Bron: CNet