Bieten ingezet als ‘grondstof’ chemie

Bietenoogst

Bietenoogst

De chemische industrie wil binnenkort € 1 miljard investeren in fabrieken die chemicaliën maken uit Nederlandse suikerbieten. Zo speelt de chemie in op de afschaffing van de Europese suikerquota, zo schrijft het Financieele Dagblad. De vraag is overigens hoe serieus deze plannen zijn. 
Als mogelijke investeerders worden AkzoNobel en Suiker Unie genoemd, maar ook Avantium. Dat laatste bedrijf dreigde de eerste commerciële PEF-flessen-fabriek in de VS te bouwen vanwege de lagere energiekosten, maar vanwege de goedkopere suiker komt de fabriek nu toch in Europa te staan. Of het Nederland wordt is volgens Frank Roerink, de financiële man van Avantium, nog niet beslist.De quota voor bietsuiker zijn ooit door Brussel ingesteld om te voorkomen dat er een suikeroverschot zou ontstaan en de prijs zou instorten. In oktober 2017 worden die afgeschaft en verwacht wordt dat de Nederlandse suikerproductie dan op korte termijn met, gegeven het beschikbare areaal, minimaal 14% toeneemt. Kennelijk rekent de industrie er op dat ze al die extra suiker kan inzetten als chemische grondstof.
Begin september kwam de universiteit van Wageningen overigens al met een rapport dat een grote toekomst voor de suikerbiet voorspelde. Daarin wordt overigens gesuggereerd dat de opheffing van de beperkingen juist minder reden voor de chemie is om suiker als grondstof te gebruiken, omdat suiker voor de industrie door die maatregel voor de industrie duurder zou worden. Dat de chemische industrie nu toch geheel uit zichzelf besluit om in suikerverwerking te investeren, wekt de gedachte op dat de chemie verwacht dat de suikerprijs door heftige concurrentie in prijs zal dalen.

Bron: C2W

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.