Het mediterrane dieet leidt tot langere telomeren, zo blijkt uit onderzoek onder zo’n 5000 gezonde vrouwen. De lengte van telomeren zegt iets over de de levensver-wachting hoe langer, hoe (gezond) ouder.
Telomeren zijn een soort bescherming aan het eind van chromosomen. Die worden in de loop der jaren korter. De lengte ervan wordt geassocieerd met de levensverwachting. Het inkorten van de uitlopers zou te maken hebben met stress en ontstekingen. Het Middellandsezeedieet met veel vis, granen, groente en fruit en weinig vlees zou een gunstige uitwerking hebben op de lengte van de telomeren (en dus van de levensverwachting). “Voor zover we weten is het de grootste studie naar een verband tussen het mediterrane dieet en de telomeerlengte in gezonde, middelbare vrouwen”, zegt onderzoekster Immaculato de Vivo van de Harvard-universiteit (VS). “De resultaten ondersteunen het idee dat dat dieet wel degelijk de gezondheid en levensverwachting bevordert.”
Van 4676 vrouwen uit een gezondheidsonderzoek onder verpleegsters, die tevens een vragenlijst over het voedselgebruik hadden ingevuld, werd de lengte van de telomeren gemeten: hoe mediterraner het dieet, hoe langer de telomeren. “Gezond eten in zijn algemeenheid leidt tot langere telomeren, maar het meest uitgesproken was dat bij vrouwen die mediterraan aten”, zegt medeonderzoeker Marta Crous-Bou. De Vivo wil in een vervolgstudie er achter proberen te komen welke bestanddelen van het mediterrane dieet in dit opzicht het belangrijkst zijn. Daarmee krijgen onderzoekers ook inzicht in het biologische mechanisme en die kennis kan ook dienen als publieksinformatie over gezond eten.
Bron: Eurekalert