De witte microstructuur (witte stof) in de hersens zou je de ‘bedrading’ van de hersens kunnen noemen. Het blijkt dat die zich tijdens je leven blijft ontwikkelen. De leeftijdsafhankelijke verschillen in de microstructuur zouden te maken hebben met de specifieke cognitieve vaardigheden op de verschillende leeftijden, zo hebben Bart Peters en mede-onderzoekers van het Zucker Hillside-ziekenhuis in New York uitgevist.
Peters en mede-onderzoekers bekeken de relatie tussen leeftijd en neurocognitieve vaardigheden op negen witte ‘snelwegen’ van jong tot oud. Hiertoe hadden ze 296 vrijwilligers in leeftijd variërend van 8 tot 68, die een hele reeks proeven moesten afleggen om hun geestelijke vermogens te meten, inclusief, snelheid, aandacht, geheugen en leren. Met een niet-invasieve techniek, diffusietensortechniek (die techniek meet beweging van water), werden negen ‘witte trajecten’ bekeken. De combinatie van die gegevens leerde de onderzoekers de verbanden te leggen, vooral met de leeftijdgebonden aspecten. “We konden belangrijke trajecten onderscheiden die zich ontwikkelen tijdens de puberteit en de vroege volwassenheid, die te maken hebben met leren, geheugen en planning. Dat suggereert dat jongere mensen nog niet de volledige beschikking hebben over deze functies tot alle verbindingen zijn gemaakt”, zegt Peters.
“Onze hersens veranderen gedurende ons hele leven. Die veranderingen leiden tot mogelijkheden, die gedurende de volwassenheid worden verfijnd”, zegt John Krystal, redacteur van het blad waarin het artikel van Peters c.s. is verschenen. “Er zijn tekenen dat de dingen die wij doen om gezond te blijven en geest te stimuleren ook gebruikt worden om die verbindingen te onderhouden en te verfijnen. Aandacht voor geestelijke gezondheid is belangrijk om gezond oud te worden.”
Bron: Eurekalert