Natuur, kunst en godsdienst zijn goede voor de gezondheid

DevotieOns afweersysteem is een, in principe, prachtig systeem. Het wordt beïnvloed door de ziekteverwekkers die ons bestaan bedreigen, maar het blijkt ook te worden beïnvloed door positieve emoties. Door een prachtige zonsondergang of de schitterende plafond van Da Vinci in de Sixtijnse kapel in het Vaticaan. De schoonheid van de natuur, de kunst en spiritualiteit schijnen te leiden tot geringere hoeveelheden ontstekingsremmende cytokinen, een teken van gezondheid. Althans dat vonden onderzoekers van de universiteit van Californië in Berkely.

“Wat we gevonden hebben laat zien dat positieve emoties zijn verbonden met een goede gezondheid”, zegt Jennifer Stellar van de universiteit van Toronto, die haar studie in Berkeley heeft uitgevoerd. Cytokinen alarmeren het afweersysteem, maar grote hoeveelheden cytokinen wijzen op een slechte gezondheid en ziektes als diabetes type 2, hartafwijkingen, reuma en zelfs Alzheimer. Een gezonde nachtrust en een gezond dieet zijn goed voor ons afweersysteem om ons te beschermen tegen fysieke en geestelijke bedreigingen. Kennelijk horen positieve emoties daar ook bij. “Een wandeling in de natuur, wegdromen bij muziek of bij het bekijken van kusnt, het heeft allemaal invloed op onze gezondheid en levensverwachting”, zegt medeonderzoeker Dacher Keltner.
In twee afzonderlijke experimenten moesten 200 jonge proefpersonen aangeven hoe prettig ze het die dag hadden gehad. Stukjes weefsels uit de  mond werden die dag genomen en het bleek dat bij de ‘blije mensen’ minder cytokinen werden gevonden dan bij de proefpersonen die minder gelukzalig hun dag hadden doorgebracht. Het ging daarbij om interleukine-6 een merkstof voor ontstekingen.

Hoge concentraties cytokinen worden niet alleen geassocieerd met autoimmuunziektes, maar ook met depressies. Uit recent onderzoek bleek dat mensen met een depressie grote hoeveelheden van de cytokine TNF-alfa in hun lijf hebben dan hun depressielozen. Het lijkt er op dat cytokinen de aanmaak van hormonen en neurotransmitters kunnen blokkeren die een rol spelen bij stemmingen, slaap, (eet)lust en geheugen. Wat wat uithaalt is niet duidelijk. Stellar: “Het is mogelijk dat de geringere hoeveelheid cytokinen leidt tot positievere emoties of dat het een tweerichtingsverkeer is.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.