Siliceen concurrent van grafeen?

Siliceen

Siliceen

Voor het eerst zijn er transistoren van siliceen gemaakt, de siliciumpendant van grafeen. En weer wordt er van een wondermateriaal gesproken die de elektronica een fikse duw in de rug zou kunnen geven: kleiner, efficiënter en sneller. Houd je adem in.

Onderzoekers van de universiteit van Texas en van het Italiaanse instituut voor microelektronica hebben transistoren gemaakt van het dunste silicium dat er bestaat: siliceen. Daarmee hebben ze aangetoond dat het mogelijk is uit dit materiaal dergelijke componenten te maken. Een paar jaar geleden bestond siliceen alleen nog in de hoofden van wetenschappers. Grafeen bestond al en op basis van de overeenkomsten tussen koolstof en kiezel (silicium), werd verwacht dat er ook zoiets als siliceen zou moeten bestaan: een atoomdik materiaal met grote beloften voor de verdere ontwikkeling van de elektronica. Siliceen zou op ongeveer dezelfde manier moeten kunnen worden gemaakt als grafeen. Onderzoeker Deji Akinwande, die ook met grafeen werkt, denkt dat siliceen boven grafeen het voordeel heeft dat chipmakers daar al mee werken.
Siliceen bleek echter lastig te fabriceren. “Het belangrijkste in dit onderzoek is de efficiënte manier die we hebben gebruikt om bij lage temperatuur componenten te maken.” Siliceen is vervelend in het gebruik vanwege zijn complexiteit en zijn instabiliteit als het materiaal aan de lucht wordt blootgesteld. Om dat te verhelpen hebben Akinwande en Alessandro Molle van het micro-elektronica-instituut in Agrate Brianza (It) een nieuwe methode ontwikkeld om siliceen te maken. Ze lieten siliciumdamp in vacuüm neerslaan op een blok zilver. De siliceenlaag op een dun laagje zilver werd vervolgens bedekt met een nanodikke laag aluminium. Vervolgens werd het dunne velletje op de zilverkant bedekt met een siliciumoxidelaag als ondergrond. Vervolgens schraapten ze het een en ander weg en hielden twee eilanden over die bestonden uit metaalelektroden met een siliceen-tussenlaag. Voor Akinwande is dit het begin van een speurtocht naar nieuwe structuren en methoden om siliceen in te zetten voor het gebruik in computerchips. Ik denk dat dat wel degelijk een vrij taai verhaal zal worden, maar ik wil de wetenschappers niet ontmoedigen: Houdt de vaart er in.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.