Calciumcarbonaat als kankermedicijn (?)

calciumcarbonaat als kankermedicijn

De kristalstructuur van calciumcarbonaat (afb: Wiki Commons)

Met calciumcarbonaat-nanodeeltjes kun je de zuurgraad rond een tumor zo verhogen dat die niet meer verder groeit of uitzaait. Bij muizen werkt het, melden onderzoekers van de universiteit van Washington. Nu afwachten of dat ook zo is bij mensen.

De onderzoekers maakten gebruik van het feit dat tumoren hun eigen pH plegen te verlagen tot een niveau dat ruim onder de 7,4 (de omgeving wordt zuurder) van gezond menselijk weefsel ligt. Er zijn vaker ideeën gelanceerd die hier gebruik van maken om tumoren op te sporen of om chemotherapie selectief in zo’n verzuurde tumor af te leveren. Die zuurgraaad zelf beïnvloeden is nieuw. Om dat voor elkaar te krijgen moeten er lokaal zoveel CaCO3 worden ingespoten dat dat met een oplossing nooit is te verwezenlijken. Vaste kristalletjes inspuiten is dan de oplossing. De kunst is dan om CaCO3-kristalletjes te kweken die daar klein genoeg voor zijn. Als je het zout zonder meer laat uitkristalliseren in water, worden de kristallen veel te groot.
Dat is Samuel Achilefu en medeonderzoekers kennelijk gelukt. Ze hebben zelfs twee recepten om zulke kleine kristalletjes te maken. Ze kunnen daarmee de diameter instellen tussen 20 en 300 nm, waarna ze de deeltjes goed houden door ze niet in water te bewaren maar in een oplosmiddel op basis van albumine.
Als deze deeltjes bij een muis rechtsstreeks in het kankergezwel worden ingespoten, stijgt de zuurgraad ter plekke naar een ‘gezonde’ 7,4. De tumor groeit dan niet meer. Het effect is wel heel erg tijdelijk, dus je moet dagelijks blijven inspuiten. Of het bij mensen ook werkt is nog afwachten. Calciumcarbonaat zelf is vrij onschadelijk voor mensen.

Bron: c2w

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.