Fusiereactor ITER voorlopig nog niet actief

Iter

Het 42 ha grote bouwterrein van ITER nabij Cadarache (F) bij het begin van de bouw in 2010

De vele miljarden kostende (voorlopige stand 25 miljard euro) fusiereactor ITER in Frankrijk is technisch gezien af, maar pas over vijftien jaar zal deze proefreactor die zijn energie haalt uit kernfusie ook daadwerkelijk ‘in actie’ komen. In 2015 werd nog gesproken over 16 miljard euro en 2025. Oorspronkelijk werd gedacht dat ITER 5 miljard euro zou kosten en in 2020 aan de slag zou gaan.

Tikje badinerend heb ik(=as) wel eens gezegd dat kernfusie een beloftevolle techniek is om stroom mee op te wekken maar dat die werkelijkheid steeds vijftig jaar in de toekomst blijft liggen. Kernfusie is de energie waar sterren als de zon op ‘draaien’ en waarbij we praten over temperaturen van miljoenen graden (zo’n 15 miljoen°C). Om de boel niet meteen in de soep te laten lopen zijn er technieken nodig om dat geweldig hete plasma niet in aanraking te laten komen met de materialen waar de reactor uit bestaat. Daar zijn gigantische elektromagneten voor nodig.

Kernfusiereactie

Een kernfusiereactie tussen tritium en deuterium, twee waterstofisotopen die in ITER zal worden gebruikt (afb: WikiMedia Commons)

“Het gaat met de vertraging van ITER niet de goede kant op”, zei ITER-baas Pietro Barabaschi woensdag op een persconferentie. Kernfusie zal voorlopig weinig bijdragen aan de energieproblemen waar de mens zichzelf mee heeft opgezadeld. Sommige zwartkijkers stellen dat het nooit wat wordt met kernfusie als was het maar door het ontbreken van de juiste brandstof voor fusie op aarde, de waterstofisotoop tritium.

Bron: livescience.com

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.