Het lijkt een beetje als mosterd na de maaltijd, nu het ergste van de ebola-epidemie in West-Afrika voorbij is, maar dat is natuurlijk flauwekul. We hopen natuurlijk niet op een nieuwe golf, maar het is altijd beter om voorbereid te zijn dan niks in handen te hebben. Het lijkt er op dat een van de uitgeprobeerde vaccins tegen het ebola-virus, het VSV_ZEBOV-vaccin, werkt. Het is succesvol getest bij 7500 proefpersonen. In een artikel in het blad Wired wordt de gehanteerde proefopzet zwaar onder vuur genomen.
“Alle getroffen landen zouden onmiddellijk moeten starten met ringvaccinaties”, zegt Bertrand Draguez, medisch directeur van Artsen zonder Grenzen. Bij ringvaccinaties worden mensen in de omgeving van de besmetten ook ingeënt. De klinische proeven zijn overigens nog niet ten einde. De organisatie in kwestie, de GAVI Alliance, wil echter haast maken met de distributie, eventueel met de hulp van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Bij de proeven werden geen placebo’s gebruikt, om mensen niet in gevaar te brengen. Een deel werd direct ingeënt na contact met een ebola-patiënt, terwijl de rest na drie weken een spuit kreeg. Het resultaat was veelbelovend: van de direct ingespotenen kreeg niemand de ziekte en ook bij de ‘controlegroep’ kreeg slechts een gering percentage de ziekte. Sindsdien werden alle bijkomende gevallen direct gevaccineerd. Het artikel in Wired zegt dat zo’n reactie misschien wel menselijk is, maar nauwelijks wetenschappelijk. Het blad vraagt zich af of deze klinische proeven, die in een recordtijd zijn afgewerkt, wel iets zinnigs kunnen zeggen over de effectiviteit van het beproefde vaccin.
Het vaccin is aanvankelijk ontwikkeld door het Canadese agentschap voor gezondheid. Het vaccin is een, kreupel gemaakt, virus (vesiculair stomatitis-virus), dat normaal dieren aanvat, maar nu zo was veranderd dat het een sleutelfragment van het ebola-virus bevatte. Daartegen gaan de ingeënten antilichamen aanmaken, die in actie komen als het echte virus langskomt. Volgens Seth Berkley van GAVI is het vaccin niet perfect. Het moet bij – 80°C worden opgeslagen, wat in tropische landen niet echt simpel is. Het is ook mogelijk dat het niet tegen alle vormen van het ebola-virus werkt. Er zijn overigens nog meer ‘kapers’ op de ebola-kust.
Bron: New Scientist