Hersennetwerken lijken bij geestelijke ziektes niet in orde

Geestelijke ziektes en afwijkende hersennetwerken

De zaak ligt vaak wat ingewikkeld, blijkt uit ki-onderzoek (afb: univ. van Pennsylvania)

Het lijkt er op dat bij geestelijke aandoeningen de netwerken in de hersens abnormaal gedrag vertonen. Dat is geen resultaat van een uitgebreid hersenonderzoek maar een vrucht van kunstmatige intelligentie waar onderzoekers van ee universiteit van Pennsylvania hun toevlucht toe gezocht hadden. We hebben het dan over zaken als stemmingswisselingen, angst, psychose of agressief gedrag.

De onderzoekers rond Theodore Satterthwaite brachten de afwijkingen in neurale netwerken (echte dus) in kaart bij stemming, psychose, angst en agressief/verstorend gedrag. Satterthwaite: “Psychiatrie loop achter bij de rest van de geneeskunde als het om diagnosticeren gaat. Als je bij je huisarts met problemen komt dan wordt er gepraat, maar worden er vaak aanvullende testjes gedaan. Dat gebeurt niet in de psychiatrie. In de meeste gevallen wordt er een diagnose gesteld alleen op basis van gesprekjes. Dat heeft er mee te maken dat we niet weten hoe afwijkingen in ons brein leiden tot psychiatrische aandoeningen. Wij proberen een verband te leggen tussen geestelijke aandoeningen en afwijkingen in hersennetwerken met gebruik van kunstmatige intelligentie.”
Om daar enig licht in te brengen bestudeerden de onderzoekers de resultaten van zo’n kleine duizend proefpersonen die onderdeel vormden van een breed opgezet hersenonderzoek in Philadelphia (PNC), waarvan de hersens met functionele-mri werden ‘doorgelicht’. De scanresultaten werden vervolgens onderworpen aan een speciale ki-analyse.
Daaruit zouden de afwijkingen in hersennetwerken naar voren zijn gekomen, gerelateerd aan psychiatrische kenmerken, vooral in de vier eerder genoemde gebieden. Het bleek dat die afzonderlijke aandoeningen kenmerken vertoonden van verschillende klinische categorieën. Zo lijkt de stemmingsaandoening te maken te hebben met depressie, manie en ideeën over zelfverminking. Het agressieve of verstorende gedrag heeft relatie met ongedurigheid (adhd) en tegendraadsheid (odd genaamd) maar ook met lichtgeraaktheid. Zo lijkt het er dan op dat die diagnoses niet netjes in een vakje terechtkomen, maar dat de zaak vaak wat ingewikkelder is.

Ook ontdekten de onderzoekers specifieke patronen in de hersennetwerken die geestelijke aandoeningen met elkaar gemeen hebben. “Zo zijn er bepaalde hersennetwerken die zich normaal gesproken onafhankelijk van elkaar ontwikkelen, maar bij al die geestelijke aandoeningen abnormaal vernet zijn”, zegt medeonderzoeker Cedric Xia. Dat resultaat steunt het al langer levende idee dat bij veel geestelijke ziektes de hersenontwikkeling niet normaal is.

Naar leeftijd en geslacht

De onderzoekers bekeken ook wat de invloed van leeftijd en geslacht is. Het blijkt dat stemmingswisselingen en psychoses vaker voorkomen naarmate men ouder wordt. Stemmingswisselingen en angsten kwamen duidelijk meer bij vrouwen voor dan bij mannen.
Voor Satterthwaite opent deze techniek grote mogelijkheden voor de psychiatrie. “We moeten af van de klinische etiketten die vaak al tientallen jaren geleden zijn ontwikkeld, maar moeten de biologie zelf laten spreken. Onze hoop is dat als we de biologie van geestelijke ziektes beter begrijpen, we ook betere behandelingen kunnen ontwikkelen voor onze patiënten.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.