Het vorig jaar stonden bossen op de hogere breedtegraden massaal in de brand, maar dit jaar schijnt de schade nog ernstiger te zijn, De hoeveelheid kooldioxide die bij de branden bij de poolcirkel vrijkomt, geschat wordt zo’n 244 miljoen ton, is nu al meer dan heel het vorige jaar (181 miljoen ton). Branden in afgelegen delen van Siberië worden niet geblust.
Onderzoekers die meewerken aan het Europese Copernicusprogramma stellen dat vooral de branden in Siberië hebben geleid tot die recordkooldioxideuitstoot. Daar zou inmiddels meer dan 10 000 km2
bos zijn afgebrand.
Hoe de branden ontstaan is vaak niet duidelijk. De onderzoekers gaan er van uit dat het vaak om veenbranden gaat, die ’s winters ondergronds door blijven smeulen en ’s zomers weer oplaaien. Dat bossen ’s zomers branden is niet ongewoon, maar het verschijnsel is de laatste jaren wel sterk toegenomen. Meestal vermindert het brandend bosareaal na juli, maar dit jaar woedden de branden in augustus nog ongeremd door.
540 megaton kooldioxide
Alleen al in juni, juli en augustus hebben de branden in het verre oosten van Rusland gezorgd voor een kooldioxideuitstoot van 540 miljoen ton. Daarmee is het record uit 2003 gebroken. Ter vergelijking: Duitsland stoot jaarlijks 858 megaton aan kooldioxide uit. Een relatief zachte winter en droogte in het voorjaar in Siberië hebben daar mede toe aan bijgedragen. Siberië heeft deze zomer ook diverse hitterecords gebroken.
Bron: der Spiegel