Tanden poetsen vermindert kans op hartziekte

tanden poetsen‘Tanden poetsen vermindert kans op hartziekte’. Als je zo’n kop boven een artikel ziet staan denk je vast: Ik word in de maling genomen. Of misschien: Haar kammen vermindert kans op prostaatkanker. Toch is het een uitkomst van een serieus op te vatten onderzoek van medische onderzoekers van de Columbia-universiteit. Die ontdekten dat er een relatie is tussen gezondheid van het tandvlees en de kans op aderverkalking

“Dit is de eerste keer dat echt is aangetoond dat het veranderen van het bacterieprofiel van tandvlees daar een rol in speelt”, zegt Moïse Desvarieux, een van de onderzoekers. Desvarieux en zijn medewerkers volgden voor hun studie 420 volwassenen. Die werden onderzocht op tandvleesontsteking. Er werden zo’n 5000 monsters genomen van tandplak, die werden onderzocht op het voorkomen van bacteriën die een rol spelen bij die aandoening en op zeven andere bacteriën. Ook werd gekeken naar het voorkomen van interleukine-1β, een stof die verraadt dat er een ontsteking is. Aderverkalking werd, zoals gebruikelijk, gemeten in de halsslagader met behulp van ultrageluid.
In de loop van het drie jaar durende onderzoek vonden de onderzoekers dat gezond tandvlees leidt tot vermindering van bepaalde bacteriën die met tandvleesontsteking worden geassocieerd en een geringere toename van de vatwanddikte (intima-media-dikte, IMD of IMT). Verslechtering van de gezondheid van het tandvlees leidde tot een toename van de IMD. De resultaten, zo melden de onderzoekers, zijn gecorrigeerd voor gewicht, cholesterolgehalte, eventuele suikerziekte en rookgewoontes.
Bij die tweede groep (verslechterde staat van het tandvlees) nam de bloedvatwand toe met 0,1 mm in drie jaar. Dat zou de kans op hartproblemen met een factor 2,3 vergroten. Zelfs kleine veranderingen in de gezondheid van het tandvlees hadden effect op de dikte van de wand van de halsslagader. “Onze resultaten tonen een direct verband aan tussen wat er in de mond gebeurt en de verdikking van de bloedvatwand, zelfs al voordat er sprake is van een ontsteking”, zegt mede-onderzoeker Panos Papapanou.
Er is een aantal mogelijke verklaringen voor het gevonden verband. Dierproeven suggereren dat de ‘verdachte’ mondbacteriën het afweersysteem aan het werk zetten, waarbij bepaalde stoffen een rol spelen, die op hun beurt weer invloed zouden kunnen hebben op het ontstaan of bevorderen van aderverkalking.

Desvarieux vindt het belangrijk dat de patiënten verder zullen worden gevolgd, om te zien of patiënten met aderverkalking ook daadwerkelijk problemen met hun hart krijgen en of het veranderen van de mondflora de voortgang van aderverkalking ook daadwerkelijk vertraagt. Dat klinkt tamelijk luguber en ook alsof de onderzoekers nog niet echt overtuigd zijn het resultaat van hun onderzoek.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.