E-auto’s zijn stroomvreters, hoe zwaarder hoe groter

Elektrische auto

De elektrische auto is geen oplossing voor het klimaatprobleem

Elektrische auto’s worden voorgesteld als (deel)oplossing voor het klimaatprobleem, maar dat is echt een sprookje, een praatje voor de vaak om je slechte geweten te sussen. Ook e-auto’s verspillen meer dan 90% van de energie die ze verbruiken aan het verplaatsen van het ding zelf. E-auto’s zijn nog eens zwaarder dan benzineauto’s. Hoe zwaarder hoe meer verspilling. Onderzoekers hebben nu eens uitgezocht hoe het met de energieverbruik van die wanproducten zit en dat valt niet mee. E-auto’s zijn energievreters. Er zou een energielabel voor e-auto’s moeten komen, vinden de onderzoekers.
Nu wordt van e-auto’s verteld dat ze klimaatneutraal zijn, maar dat is grote onzin. Op de eerste plaats wordt de stroom nog voor een belangrijk deel fossiel opgewekt. Daarnaast moet om het ding te maken veel energie en veel grondstoffen worden gebruikt en daar is ook energie voor nodig (vaak van fossiele oorsprong).

Martin Weiss van de hogeschool van Trier en collega’s hebben nu 342 elektrische automodellen vergeleken die momenteel in Europa te koop zijn op het gebied van hun energie-efficiëntie tijdens het rijden. Het gaat om puur elektrisch aangedreven voertuigen, geen hybride modellen of waterstofaandrijvingen. Ze namen daarbij het door de fabrikant opgegeven stroomverbruik mee en het werkelijke verbruik in het Duitse wegverkeer, gebruikmakend van de gegevens van Spritmonitor.

De onderzoekers vergeleken de resultaten ook met de rendementswaarden van elektrische auto’s uit eerdere onderzoeken. Met behulp van gegevens over de betreffende voertuigeigenschappen bepaalden ze ook van welke factoren het stroomverbruik van e-auto’s afhankelijk is.
Uit hun analyses bleek dat de elektrische auto’s samen gemiddeld 20,7 kWu per 100 kilometer verbruiken. Dat betekent dat de elektrische modellen iets meer elektriciteit verbruiken dan op hun certificaten staat (gemiddeld 19,4 kWu). Bovendien was de actieradius van een elektrische lading niet gemiddeld 438 kilometer, zoals opgegeven, maar zo’n 383 kilometer.

“Het daadwerkelijke energieverbruik ligt zo’n 7% hoger hoger dan het gecertificeerde energieverbruik. Dit resultaat suggereert dat de Europese certificeringstest het gemiddelde energieverbruik systematisch onderschat”, stellen de onderzoekers. Het verschil wordt veroorzaakt door factoren als het rijgedrag, de structuur van de weg en de omgevingstemperatuur, leggen Weiss en zijn collega’s uit. Het kan echter ook zijn dat de certificatietoets aangepast moet worden.

Gewicht

Er zijn echter ook verschillen tussen de individuele elektrische automodellen. Hoeveel energie je verbruikt tijdens het rijden hangt onder meer af van het gewicht: een elektrische SUV is groter en zwaarder dan een kleine elektrische auto en heeft dus meer stroom nodig. “Voor elke 100 kg voertuigmassa neemt het energieverbruik toe met 0,2 ± 0,1 kilowattuur per 100 kilometer”, schrijven de onderzoekers.

De vorm en grootte van het autofront bepalen mede het energieverbruik vanwege de luchtweerstand. “Voor elke 0,1 m2 frontoppervlak neemt het energieverbruik toe met 0,9 ± 0,1 kWu per 100 km”, schrijven ze. Bovendien hadden elektrische auto’s met vierwielaandrijving een hoger reëel energieverbruik dan auto’s met tweewielaandrijving.
De prestaties en prijs van e-auto’s zijn geen indicatie van hun elektriciteitsverbruik, althans niet direct. Duurdere auto’s zijn dus niet automatisch inefficiënter, maar de prijs weerspiegelt onder meer een krachtigere accu, waardoor de actieradius groter wordt maar waardoor de auto ook meer energie verspilt. Hoe hoger de capaciteit van de accu, hoe zwaarder deze is, waardoor het stroomverbruik toeneemt. Gemiddeld is het batterijgewicht goed voor ongeveer de helft van het totale gewicht, zo bleek uit de analyse.
Volgens het onderzoek zijn Dacia, DS en Lucid de drie automerken met het laagste gemiddelde energieverbruik van hun e-auto’s. De resultaten laten ook zien dat, ondanks de technologische vooruitgang van de afgelopen decennia, e-auto’s van alle fabrikanten niet efficiënter zijn geworden, maar juist inefficiënter zijn qua energieverbruik tijdens het rijden. De onderzoekers schrijven dit toe aan het feit dat de nieuwe auto’s zijn ontworpen op groter en krachtiger en dat die dus zwaarder zijn dan hun voorgangers. De aandrijvingen werden technisch efficiënter, maar de auto als geheel niet.

Energielabel?

Op basis van hun bevindingen hebben Weiss en zijn collega’s voorstellen ontwikkeld voor een nieuw energielabel dat in de toekomst de e-auto’s die in de EU beschikbaar zijn kan classificeren en rangschikken op basis van hun gecertificeerde stroomverbruik. Net als bij huishoudelijke apparaten en elektronica kan dit label het rendementsniveau van een elektrische auto aangeven op een schaal met letters van A tot en met G.
Dan zullen volgens hen nog maar weinig e-auto’s in de A-klasse terechtkomen. Dat zou producenten moeten aanzetten om daaraan te werken. Iets soortgelijks zou ook voor andere elektrische voertuigen moeten worden ingesteld, stellen Weiss c.s.

Bron: scinexx.de

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.