Zure regen was geen fabel (of toch?)

Het Grote BosstervenBegin jaren 80 waren de Europeanen in de ban van de zure regen. Grote delen van de bossen zouden sterven door de verzuurde neerslag, een gevolg van onder de uitstoot van zwaveloxide. Nu wordt zure regen vaak door on-groenen aangehaald als voorbeeld van milieuhysterie. Volgens Bernhard Ulrich, hoogleraar bodemkunde en bosbouw is dat onzin. “De politiek heeft tegenmaatregelen genomen. Anders waren er grote delen van de bossen ernstig beschadigd”, zegt hij. Ook bosbouwer Klaus-Hermann von Wilpert ziet dat zo. Dat het Grote Bossterven geen thema meer is, is volgens hem de “vloek van het juiste beleid”. Niet iedereen is het met dit tweetal eens. Hoogleraar Heinrich Spiecker beweert zelfs dat dat Grote Bossterven er helemaal niet was. “In de jaren 80 is hooguit 10% doodgegaan van wat normaal groeit.”
Volgens Andreas Bolte van het bosbouwinstituut in Eberswalde ligt de waarheid in het midden. “Veel bomen zijn beter bestand tegen een zuur milieu dan gedacht.” Aan de andere kant zijn er wel degelijk tegenmaatregelen genomen. Vooral de zwaveluitstoot is drastisch gedaald. “Eind jaren 80 werd vaak nog 25 tot 30 kg zwavel per hectare en jaar gemeten, nu is dat 3 tot 4 kg.” Als destijds niet zo hard geroepen was dat het mis dreigde te gaan, dan zouden in zijn idee de bossen er nu veel slechter aan toe zijn geweest, stelt hij.
De afgelopen jaren hebben Bolte en zijn collega’s de bossen geïnventariseerd. Eenderde van het landoppervlak in Duitsland is bos (kom daar in Nederland eens om), alles bij elkaar 11,4 miljoen ha ( 114 000 km2), een miljoen meer dan in de jaren 80. “Het gaat goed met het Duitse bos zegt de Duitse minister van economische zaken Christian Schmidt.
Die inventarisatie zegt overigens niets over de toestand van de bomen. Verschillende lokale meldingen weerspreken de uitspraak van Schmidt. In Noordrijn-Westfalen zou slechts minder dan een kwart van de bomen zonder schade zijn. Dertig jaar geleden was nog 59% van de bomen gezond. 36% heeft blad en naalden verloren. Vooral de beuken en eiken hebben het moeilijk. Volgens Von Wilpert is de situatie niet ‘levensbedreigend’, maar gaat het niet beter dan 30 jaar geleden. Nu is de zure regen niet meer de bedreiging, maar worden de bossen bedreigd door onverlaten als de schorskevers en de eikenprocessierups. Ook de klimaatverandering zou zijn uitwerking hebben op de Duitse bossen. Ulrich vindt dat we de boel in de gaten moeten blijven houden. Hij heeft geen spijt van zijn alarmoproep in 1981. “De discussie over het bossterven heeft er toe bijgedragen dat in Duitsland een breed milieubewustzijn is ontstaan.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.