CO2 uit de atmosfeer halen om de klimaatverandering te stoppen is niet realistisch, verklaren de gezamenlijke Europese wetenschapsacademies verenigd in EASAC. Onderzoekers bekeken de kansen van zogeheten negatieve-emissietechnologieën om de stijging van de kooldioxideuitstoot te remmen. De schaal waarop dat zou moeten gebeuren, maakt die ‘oplossing’ onbetaalbaar. We zullen echt iets aan de uitstoot zelf moeten doen en wel snel.
Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen moet de netto-uitstoot in de tweede helft van deze eeuw zo goed als nul zijn. Dat wordt vrij lastig haalbaar en daarom gaat er steeds meer aandacht naar technologieën om CO2 uit de atmosfeer te halen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door meer bossen aan te planten, de oceanen te bemesten of filters te bouwen die kooldioxide afvangen van, onder veel meer, krachtcentrales. Het EASAC-rapport concludeert dat die, zogeheten, negatieve-emissietechnologieën (NET’s) maar een beperkt realistisch potentieel hebben en de nog steeds stijgende kooldioxideuitstoot niet zullen kunnen stoppen.
De wetenschappers analyseerden de verschillende mogelijkheden van de NET’s zoals klimaatvriendelijke landbouw, bio-energie met opslag van CO2 en bemesting van oceanen. Geen van die technieken kan kooldioxide wegvangen op de schaal en met de snelheid die nodig zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen, stellen ze.
Aanbeveling
“Scenario’s en projecties die uitgaan van een toekomstige bijdrage van NET’s aan de klimaatdoelen lijken op basis van onze huidige kennis optimistisch en zouden geen basis mogen vormen voor de energiestrategie van de EU op langere termijn”, stelt het rapport. “Ervan uitgaan dat NET’s kunnen compenseren voor een gebrekkige uitstootvermindering kan ernstige gevolgen hebben voor toekomstige generaties”, aldus het rapport. De EU zou zich moeten richten op een snelle terugdringing van de uitstoot.
Van alle onderzochte mechanismen zijn herbebossing en grondverbetering nog het meestbelovend, maar, zeggen de onderzoekers, op beide vlakken gaat het momenteel niet zo best. Ontbossing en gronddegradatie zijn nu nog een aanzienlijke bron van broeikasgassen. Eerder dan te herbebossen, kan de mens dus eerst maar beter volop inzetten op het stoppen van de ontbossing, aldus de onderzoekers.
Bron: de Morgen