Neuralink doet geheimzinnig over proef met hersenchip

Neuralinkimplantaat

Een uit elkaar gehaalde chip van Neuralink (afb: Neuralinkbrochure)

Het is al jaren geleden aangekondigd, maar nu heeft Neuralink dan ook de eerste chip in een proefpersoon geïmplanteerd (tenminste, daar lijkt het op). Het is het idee van Neuralink-baas, de waanzinnige Elon Musk, om mens en computer/apparatuur zo innig te verbinden dat ze die kunnen besturen met hun hoofd. Wetenschappers zijn bezorgd over de geheimzinnigheid waarmee de proef wordt uitgevoerd.
Het oorspronkelijke idee is dat zo’n implantaat een grote hulp zou zijn voor verlamde of anderszins misdeelde mensen om, bijvoorbeeld, een kunsthand, rolstoel of spraakcomputer mee aan te sturen. De als genie beschouwde en vrijwel geheel verlamde Stephen Hawking (ALS) bediende zijn computer met zijn oogleden. Daardoor kan hij nog jaren met zijn omgeving communiceren.
Mariska van Steensel van het Medisch Centrum in Utrecht en voorzitter van de hersen/computermaatschappij BCI Society hoopt dat de proef uitwijst dat dat veilig kan.

Veel is er onduidelijk over de proef. Die is zelfs nog niet eens officieel bevestigd. De belangrijkste bron van de mededeling is een brochure van Neuralink, waarmee proefpersonen werden opgeroepen om mee te doen. De proef is niet aangemeld in de VS. Voor veel veel tijdschriften is dat een voorwaarde voor publicatie. Neuralink hult zich in stilzwijgen. Alleen de vreselijke Musk kwettert maar door.
Voor de aanpak van de Neuralink moeten neuronen verbonden worden met de chip, anders dan bij veel andere hersen/computersystemen. Dan zul je natuurlijk wel moeten weten welke hersencellen/-delen je met die chips verbindt om een goed (=werkend) resultaat te bereiken.

Voldoende?

Recent onderzoek zou hebben aangetoond dat gemiddelde signalen voldoende zijn voor het ontcijferen van complexe denkprocessen. Het New Yorkse bedrijf Synchron zou hebben bewezen dat hersencomputerinteractie met een lage brandbreedte voldoende is voor het commanderen van een telefoon. Net als bij Neuralink gaat het bij Synchron om een geïmplanteerde en verder draadloze chip.

De Neuralink-chip heeft 64 kunststofdraden die contact maken met ruim 1024 plaatsen in de hersens om de activiteit te meten. Volgens de brochure zouden de proefpersonen vijf jaar worden gevolgd. Van Steensel zou willen weten hoe snel de kwaliteit van de hersensigalen achteruit gaat, zoals normaal in bestaande HC-systemen. “Je implanteert niet weer even gauw een nieuwe chip. Over een maand publiceren ze prachtige resultaten, maar hoe is dat op de lange duur?”

De proef is wel goedgekeurd door de voedsel- en geneesmiddelenautoriteit van de VS, de FDA, maar het niet aanmelden van de proef als clinicaltrials.gov wekt wantrouwen bij onderzoekers.

Bron: Nature

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.