Medicijnen afleveren in de hersens is lastig vanwege de vrij hermetische bloed/hersen-barrière, die ons brein beschermt tegen allerlei gevaren. Het schijnt onderzoekers nu gelukt te zijn die barrière te doorbreken bij Alzheimermuisjes met behulp van ultrageluid. Het zou een veilige methode zijn die de barrière niet vernielt.
Onderzoekers van het herseninstituut in Queensland (Aus) zeggen met ultrageluid bij muisjes de barrière te hebben ‘doorboord’ om een medicijn (een antilichaam) te kunnen afleveren in de hersens (met Alzheimer-kenmerken). Daardoor zou de voortgang van die ziekte worden vertraagd.
“Ultrageluid opent de bloed/hersen-barrière een klein beetje gedurende een korte tijd, net genoeg om het antilichaam naar binnen te werken en zo te zorgen dat dat bij de hersencellen komt waar de schade is aangericht”, zegt Jürgen Götz.
Het antilichaam bindt zich aan tau-eiwitten, die zich bij Alzheimerpatiënten ‘misdragen’. Er ontstaan tau-knopen. Het antilichaam zou de tau-knopen opruimen.
Ultrageluid combineren met de antilichaambehandeling is volgens de onderzoekers effectiever dan een van beide behandelingen alleen. Götz: “We hopen de komende jaren een minder lomp ultrageluidapparaat te ontwikkelen dat ook bij patiënten gebruikt kan worden.” Het apparaat zou dan ook gebruikt kunnen worden om andere medicijnen door de hersen/bloed-barrière te loodsen.
Het is overigens nog steeds niet bekend of de eiwitafwijkingen in de hersens bij Alzheimer de oorzaak of het gevolg van de ziekte zijn.
Bron: the Guardian