EB-virus smoort hulproep cellen

Ebv vernachelt afweersysteem

Het ebv (ik neem aan de rondjes in de cellen) verhindert aangevallen cellen het afweersysteem te alarmeren (afb: Helmholtzcentrum)

Ik vind het opmerkelijk dat virussen, door veel weten-schappers niet als levende organismen beschouwd, allerlei listige mechanismes hebben om hun aanwezigheid bij hun gastheer te verdoezelen om hun uiteindelijke doel te bereiken: zich vermenigvuldigen (vaak ten koste van de gastheer). Het Epstein-Barr-virus (ebv) stuurt micro-RNA-moleculen uit om te voorkomen dat aangevallen cellen alarm slaan, zo blijkt.
Het door de Engelse virologen Michael Epstein en Yvonne M. Barr beschreven ebv is wijd verspreid in de wereld en wordt door het afweersysteem in bedwang gehouden. Toch lukt het de afweer niet het virus helemaal de nek om te draaien. Nu hebben onderzoekers van het Helmholtzcentrum in München rond Wolfgang Hammerscmidt uitgevonden hoe die simpele organismen daartoe in staat zijn.
„We kwamen erachter dat het virus de aangetaste cellen er van afhoudt om het afweersysteem te alarmeren door micro-RNA-moleculen te versturen”, zegt Hammerschmidt. Het virus lijkt vooral dol te zijn op B-cellen een vorm van witte bloedlichaampjes die onderdeel van het afweersysteem uitmaken. Als die besmet worden met het virus, dan krijgt dat voor elkaar dat die zich snel vermeerderen.
Normaal reageren die cellen daarop met een noodkreet naar het afweersysteem. Dat doen ze door aan de buitenkant van hun membraan delen van het virus te ’tonen’ en ze scheiden bepaalde signaalstoffen uit om afweercellen te lokken.
“Die noodkreet worden onderdrukt door de microRNA-moleculen”, stelt medeonderzoeker Manuel Albanese. Die kleine moleculen voorkomen dat de benodigde signaalstoffen in de cel geproduceerd worden.
Omdat ebv de deling van de B-cellen blijkt te kunnen bevorderen, vragen de onderzoekers zich af of deze kennis iets voor het kankeronderzoek zou kunnen betekenen. Hammerschmidt: “Dit mechanisme zorgt er voor dat andere afweercellen werkeloos blijven. Als het nu mogelijk is de blokkade te verbreken, dan zou dat interessant kunnen zijn voor kankeronderzoekers.” Er zijn inmiddels al studies opgezet naar manieren die microRNA-moleculen de voet dwars te zetten.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.