Tijdens de jongste Olympische Spelen in Rio werden in het Olympische dorp 450 000 condooms uitgedeeld. Dat schijnt vreemd te zijn als je weet (denkt te weten) dat seks de sportprestatie negatief beïnvloedt. Er zijn onderzoekers die dat ‘feit’ betwisten. Dat doen ze op basis van, vinden zelf, onderzoek dat veel hiaten vertoont.
“Afzien van seksuele activiteit voor een sportprestatie is een controversieel thema in de sportwereld”, zegt onderzoekster Laura Stefani van de universiteit van Florence. “We hebben nu een stevig bewijs (?; as) waaruit blijkt dat seksuele activiteit geen negatief effect heeft op de prestatie.”
Voor dat bewijs doorzochten de onderzoekers honderden studies. Ze selecteerden die op waarde, waardoor uiteindelijk maar negen studies overbleven.
Zo zou de kracht van voormalige vrouwelijke atleten niet verschillen na een nachtje seks. Marathonlopers zouden er zelfs voordeel van hebben. Dit onderzoek vormde tezamen enig inzicht in wat er werkelijk aan de hand is.
De onderzoekers waren teleurgesteld over de opgetaste kennis op dit terrein. Stefani: “Dit onderwerp is duidelijk niet goed onderzocht. In feite, tenzij het twee uur voor de wedstrijd plaatsvindt, heeft seks een gunstige uitwerking op de prestatie.”
Mannen
Opmerkelijk vinden de onderzoekers het dat mannen kennelijk vaker worden onderzocht dan vrouwen en er wordt niet tussen mannen en vrouwen vergeleken. Culturele verschillen zouden van invloed kunnen zijn. Ook andere factoren zijn genegeerd. Ik vraag me gaande dit verhaal steeds meer af waarom Stefani niet zelf een onderzoek op poten heeft gezet, maar dat kost natuurlijk veel tijd.
Volgens de onderzoekers is er ook geen aandacht besteed aan de psychologische en fysieke aspecten van seks voor de wedstrijd bij verschillende sporten. Dat is volgens hen belangrijk aangezien verschillende sporten verschillende geestelijke en fysieke eisen stellen. Dus, vinden de onderzoekers, dat er nu toch maar eens een deugdelijk onderzoek moet worden verricht, maar wat moet er nu onderzocht worden als de conclusie al is getrokken? Zo creëer je natuurlijk je eigen werk.
Bron: Science Daily