Ketodieet zou aanmaak ontstekingsremmers verhogen

ketodieet

Muisjes met multiple sclerose hadden baat bij een ketogeen dieet (afb: Peter Turnbaugh et al./Cell Reports)

Wetenschappers vermoedden al langer dat het keto- of ketogeen dieet een overactief afweersysteem zou kunnen kalmeren en mensen met ziekten zoals multiple sclerose (MS) zou kunnen helpen. Het lijkt er steeds meer op dat dat ook werkelijk zo is. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het dieet bij muisjes ervoor zorgt dat de darmen en de darmflora stoffen gaan aanmaken die de symptomen van MS bij muisjes verminderen.
Het ketodieet is arm aan koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood, pasta, fruit en suiker maar rijk aan vet. Zonder die koolhydraten zou het lichaam vet afbreken, hetgeen ketonen oplevert (hier ketonlichamen genoemd). Die leveren energie voor de cellen, maar kunnen ook het afweersysteem veranderen.
In proeven met muisjes met een vorm van van MS, ontdekten de onderzoekers dat muizen die meer van een bepaald ketonlichaam produceerden,  β-hydroxybutyraat (βHB, officieel 3-HB), minder ernstig ziek waren. De extra βHB zette de darmbacterie Lactobacillus murinus, , de muizenvorm van de melkzuurbacterie, er ook toe aan om indoolmelkzuur (ILA) aan te maken. Dat blokkeerde de activering van T-helper-afweercellen, die betrokken zijn bij MS en andere auto-immuunziekten.

“Wat echt spannend was, was de ontdekking dat we deze muizen konden beschermen tegen ontstekingsziekten door ze gewoon een dieet te geven dat we aanvulden met deze verbindingen,” zei Peter Turnbaugh van de universiteit van Californië in San Francisco. Eerder had Turnbaugh al aangetoond dat βHB, wanneer het door de darmen wordt afgescheiden, immuunactivering tegengaat. Dit bracht een postdoctoraal onderzoeker die toen in zijn lab werkte, Margaret Alexander, ertoe om te kijken of de verbinding de symptomen van MS bij muizen kan verlichten.

Ontstekingen

In de nieuwe studie keken de onderzoekers of het ketonrijke dieet MS-muisjes beïnvloedde die geen βHB in hun darmen produceren. Ze ontdekten dat hun ontstekingen ernstiger waren. Als de onderzoekers hun dieet aanvulden met βHB, verminderden de symptomen bij de beestjes.
Om erachter te komen hoe βHB de darmflora beïnvloedt, isoleerden ze bacteriën uit de darmen van drie groepen muizen die het ketodieet, een vetrijk dieet of het βHB-aangevulde vetrijke dieet kregen.

Vervolgens bepaalden ze de stofwisselingsproducten van de afzonderlijke micro-organismen van elke groep in een immuuntest en stelden vast dat de positieve effecten van het dieet afkomstig waren van de Lactobacillus murinus.
Met behulp van genoomuitlezing en massaspectrometrie bevestigden ze dat de L. murinus die ze vonden indoolmelkzuur produceerde, waarvan bekend is dat die stof het afweersysteem beïnvloedt. Als de onderzoekers de MS-muisjes met ILA of L. murinus toedienden, verminderden de ziekteymptomen.
Turnbaugh waarschuwt wel dat de supplementaanpak nog moet worden getest bij mensen met auto-immuunziekten. “De grote vraag is nu hoeveel hiervan zal worden vertaald naar daadwerkelijke patiënten”, zei hij, “maar ik denk dat deze resultaten hoop bieden voor de ontwikkeling van een draaglijker alternatief om deze mensen te helpen dan hen te vragen zich aan een erg restrictief dieet te houden.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.