Het hart heeft eigen ‘hersens’

Hart zebravisje

Hartje van een zebravisje (afb: Konstantinos Ampatzis et al./Nature Communications)

Onderzoekers in Zweden en de VS stellen dat het hart een eigen, apart ‘commandacentrum’ heeft, dat ze hersens noemen, die de hartslag regelt. Ze komen tot die conclusie op basis van onderzoek zebravisjes, Een beter inzicht hoe deze ‘hersens’ werken zou een basis kunnen zijn van andere behandelingen van hartziektes, stellen die onderzoekers dan meteen maar.
Lang is het idee geweest dat het hart alleen door het autonome zenuwstelsel wordt gestuurd, dat zijn ‘orders’ krijgt van de hersens. Het hartzenuwstelsel, dat zich bevindt in de buitenste laag van de hartwand, zou dan alleen dienen om signalen uit de hersens door te geven. Aan die uitleg werd echter de laatste tijd steeds meer getwijfeld.
Nu hebben onderzoekers rond Konstantinos Ampatzis van het Karolinska-instituut in Zweden geconstateerd dat dat ‘commandacentrum’ wel degelijk een eigen functie heeft om de hartslag te regelen. Dat ‘kleine brein’ reguleert de hartslag net zo als het ‘grote brein’ ritmische functies als beweging of ademhaling regelt, stelt hoofdauteur Ampatzis.

De onderzoekers zagen in dat ‘commandocentrum’ verschillende soorten neuronen met verschillende functies. Zo had een kleine groep hartzenuwcellen een functie als die van een hartgangmaker. Ampatzis: “We waren verrast hoe complex dat hartzenuwstelsel is. Als we dat systeem beter begrijpen zouden er wel eens andere therapieën kunnen worden ontwikkeld tegen bijvoorbeeld hartritmestoringen.”

Zebravisjes

Het feitelijk onderzoek werd uitgevoerd bij zebravisjes, een veel gebruikt proefdiertje. Het hartje van die kleine visjes zou sterk overeenkomen met het hart van een mens. De onderzoekers wisten de samenstelling, organisatie en functie van de hartzenuwcellen te achterhalen door, onder meer, het uitlezen van RNA’s en elektrofysiologische technieken.

“We gaan nu uitzoeken hoe de harthersens communiceren met de echte hersens om de hartfuncties te sturen onder allerlei omstandigheden zoals inspanning en ziekte”, zegt Ampatzis. “We zoeken naar nieuwe behandelwijzen door te kijken wat het hartzenuwstelsel bijdraagt aan hartaandoeningen.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.