Zeev Zalevsky en medewerkers van de Israëlische Bar-Ilan-universiteit hebben een bril/contactlens-combinatie ontwikkeld waarmee blinden zich een beeld kunnen vormen. De signalen van de lichtsensoren op de bril worden doorgegeven aan ‘antennetjes’ die het hoornvlies prikkelen, waardoor de blinde een ‘beeld’ krijgt. “Het lijkt een beetje op braille: daar gebruik je je vingers, hier je ogen”, zegt Zalevsky.
De lichtsensoren zitten op een bril, maar kunnen ook op een telefoon zitten. De signalen van de verschillende sensoren wordt draadloos overgezet op de conctactlens, waar de verschillende ‘antennetjes’ (elektroden) de signalen van de diverse sensoren doorgeven aan het hoornvlies. Volgens Zalevsky zijn de hersens vervolgens in staat van die hoornvliesprikkels een ‘beeld’ te maken, zoals gezegd zoiets als bij braille gebeurt. “Alleen maken we een braille-beeld dat veel meer punten heeft dan het braille-schrift.”
In theorie zou je zo een uiterst scherp ‘beeld’ kunnen krijgen, maar de beperking is dat je de ‘antennetjes’ op het hoornvlies niet dichter bij elkaar kan zetten dan 1 mm om nog als afzonderlijke prikkel te kunnen worden waargenomen. Vooralsnog is de bril/lens niet uitgeprobeerd. Toestemming voor klinische proeven schijnt lastig te zijn, omdat bij het gebruik van de contactlens het hoornvlies wordt geraakt. Er is een alternatief systeem voorhanden, waarbij het signaal van de sensoren wordt overgebracht via luchtstootjes. Daarmee konden proefpersonen al na een paar minuten oefenen een tiental verschillende vormen onderscheiden met een juistscore van 90%. Het lijkt me dat zo’n systeem een minder nauwkeurig ‘beeld’ oplevert dan die met een, letterlijk, contactlens. De elektrodenbril/contactlens wordt ontwikkeld door een eigen ‘spruit’ van Zalevsky, IC Touch. Hij verwacht dat de bril/contactlens met een jaar of twee op de markt zal zijn.
Bron: Futura-Sciences