Zonnecellen die ook nog stroom leveren als de zon onder is? Dat lijkt me sensationeel en het lijkt waar te zijn. Die nieuwe zonnecellen ‘oogsten’ namelijk ook uit de temperatuurverschillen tussen de cellen en hun omgeving.
Het vervelende van zonnecellen en windmolens is dat ze niet per se stroom leveren als die nodig is. Die overmaat zal dan moeten worden opgeslagen en dat maakt het stroomsysteem er niet eenvoudiger op. Nu schijnen onderzoekers van de Amerikaanse Stanforduniversiteit een nieuw type zonnecel te hebben ontwikkeld (ze hebben eigenlijk iets toegevoegd) die ook in het donker nog stroom kan produceren door gebruik te maken van temperatuurverschillen, om preciezer te zijn de warmte die van de aarde weer de ruimte kiest.
’s Nachts geven zonnecellen warmte af aan hun omgeving waardoor ze een paar graden koeler worden dan die omgeving. De nieuwe combicel maakt gebruik van een thermoelektrische module die uit die temperatuurverschillen stroom haalt. De nieuwe opzet zou goedkoop zijn en zou in principe in bestaande cellen kunnen worden ingebouwd, stellen de onderzoekers
“Die thermoelektrische omzetter moet een zeer goed contact hebben met de koude kant, de zonnecel, en de warme (we hebben het over ’s nachts; as), de omgevingstemperatuur”, zegt Sid Assawaworrarit. “Als dat niet zo is levert dat niet veel op.” Ook overdag levert die module extra energie in de vorm van stroom. Het hele systeem zou zijn gemaakt van normaal verkrijgbare producten. Het duurst was de warmteomzetter.
Niet schokkend
Nu moet je niet meteen denken dat hiermee het wisselvallige karakter van de zonnecel geheel is geëgaliseerd. Om ’s nachts licht te hebben moeten de zonnepanelen een paar Watt vermogen leveren. De ‘combi’ komt op 50 mW/m2. Dat zou betekenen dat je dan minstens 20 m2 zonnepanelen met omzetter voor nodig hebt om ’s avonds licht te hebben van je zonnepanelen.
Volgens medeonderzoeker Shanhui Fan was niets van de combicel daar speciaal voor gemaakt. “Ik denk dan ook dat er nog ruimte is voor verbetering.” De onderzoekers willen hun ontwerp verder vervolmaken door onder meer aan de zonnecel zelf te knutselen om de thermoelektrische opbrengst te vergroten zonder dat dat ten koste gaat van de opbrengst van de zonnecel.
Bron: Science Daily