Het lijkt een beetje op een gotspe als je net gelezen hebt dat in het land van Bolsonaro (Brazilië) de houtkap weer stevig is toegenomen, maar ik gooi ‘m er toch maar even in. Als we nu eens een miljard hectaren (10 miljoen km²; ongeveer het oppervlak van China) beplanten met bos dan zou tweederde van de 300 miljard ton kooldioxide die de mensheid sedert de negentiende eeuw in de atmosfeer heeft verspreid kunnen worden vastgelegd. Misschien blijft de aardopwarming dan nog binnen redelijke grenzen (1,5°C). Even een klusje.
“Bossen zijn een van de belangrijkste bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt Laura Duncanson van de universiteit van Maryland en de NASA, die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen. Ze zet wel kanttekeningen: “Dit is, toegegeven, een vereenvoudigde analyse van wat bossen kunnen opnemen. Houd het niet voor het evangelie.”
Het VN-klimaatforum beval vorig jaar aan om eenmiljard hectaren bos aan te planten om de aardopwarming in 2050 onder de 1,5°C te houden. Jean-François Bastin en Tom Crowther van de ETH in Zürich en medeonderzoekers wilden uitzoeken of dat allemaal haalbaar is en waar die bomen zouden moeten worden geplant. Ze bekeken bijna 80 000 satellietfoto’s op zoek naar bebossing. Vervolgens deelden ze de aarde in op basis van tien grond- en klimaatkenmerken. Die gebieden zouden min of meer geschikt zijn voor verschillende bostypen. Rekening houdend met de bestaande bebossing, stedelijke en landbouwgebieden berekenden ze hoeveel extra bomen de aarde aan kan.
0,9 miljard hectaren
Daar kwam uit dat de aarde 0,9 miljard ha extra bos aan zou kunnen zonder te knabbelen aan bestaande stedelijke en landbouwgebieden. Deze aanplant zou in de komende decennia 205 miljard ton CO2 kunnen absorberen, ongeveer vijf keer de hoeveelheid die de mens in 2018 de lucht in slingerde. “Deze analyse geeft aan wat bossen voor ons kunnen doen”, zegt Greg Asner van de universiteit van Arizona, die geen deel had in het onderzoek. “Die zullen een rol moeten spelen als de mensheid haar klimaatdoelen wil halen.”
Extra bos vangt niet alleen kooldioxide weg, maar heeft ook andere voordelen zoals een verbeterde biodiversiteit, een betere waterkwaliteit en minder erosie. Wat de kosten betreft praten we over zo’n 270 miljard euro (27 cent per boom).
Geld is waarschijnlijk nog niet het grootste probleem, wel waar al die bomen vandaan moeten komen (we praten over. Als de onderzoekers goed gerekend hebben praten we eenbiljoen bomen (1000 000 000 000). Die moeten dan ook nog eens geplat worden en dat zal vele jaren gaan duren, terwijl in allerlei bosrijke landen (Brazilië, Indonesië, Maleisië enz) veel bos verdwijnt. En o ja, overheden zullen moeten besluiten tot herbebossing en gezien de stroperigheid waarmee de klimaatPLANNEN worden gemaakt zullen daar wel wat jaren overheen gaan….
Bron: Science