Dit jaar is nog niet afgelopen, maar er is nu al een rapport over de investeringen in hernieuwbare energie in het tweede decennium van deze eeuw (2010-2019). In die bijna tien jaar is het opgestelde groene vermogen bijna verviervoudigd: 414 GW naar ongeveer 1650 GW. Dat zou 12,9% van het totale mondiale opgestelde elektrische vermogen in 2018 zijn. Meer dan de helft van dat groene vermogen is zonne-energie. Daar is meer in geïnvesteerd dan in welke andere vorm van energieopwekking ook. Het door de VN gesteunde rapport wordt openbaar gemaakt voorafgaand aan een nieuwe klimaattop.
In dit decennium is er netto 2366 GW vermogen bijgekomen, waarvan zonne-energie 638 GW voor haar rekening heeft genomen. Toch werd er nog 529 GW aan kolenvermogen in gebruik genomen. Windenergie en gasvermogen kwamen op de derde en vierde plaats met, achtereenvolgens, 487 GW en 438 GW.
De kosten per geleverde kilowattuur voor hernieuwbare energie is de afgelopen tien jaar aanzienlijk gedaald: 81% voor zonne-energie (fotovoltaïsch) en 46% voor wind. “Investeren in hernieuwbare energie is duurzaam en winstgevend”, zegt Inger Andersen, directeur van het milieuprogramma van de VN. “We kunnen echter niet tevreden zijn. De emissies zijn wereldwijd in deze periode met 10% gestegen. Het is duidelijk dan we de overgang naar vernieuwbare energie zullen moeten versnellen om de klimaatdoelstellingen te halen.”
Goedkoop
“De scherpe daling in de kosten voor wind- en zonne-energie in de afgelopen heeft invloed gehad op de keuze van de beleidsmakers”, zegt Jon Moore van BNEF, dat heeft bijgedragen aan het rapport. ” Deze technologieën waren altijd al koolstofarm en relatief snel te bouwen. Nu zijn zon en wind in vele landen de goedkoopste opties voor stroomopwekking.”
China is dit decennium verreweg de grootste investeerder in hernieuwbare energie met een investering van 758 miljard dollar, gevolgd door de VS (356 miljard dollar) en Japan (202 miljard dollar). In Europa is in die periode 698 miljard geïnvesteerd, waarvan Duitsland 179 miljard voor zijn rekening nam en het VK 122 miljard.
In 2018 was China met 88,5 miljard nog steeds de grootste, maar dat bedrag was al 38% lager dan in 2017. Steeds meer landen investeren in groene energie. 29 landen overschreden in 2018 de eenmiljard dollar (in 2016 waren dat er 21).
Bron: EurekAlert