In 2006 stierven in Nieuw Engeland in de VS (het noordwesten) veel vleermuizen door de schimmelziekte (het witte-neuzensyndroom). Het gevolg was dat boeren 31% meer bestrijdingsmiddelen gingen gebruiken (vleermuizen zijn insectenteters) met als gevolg dat in de getroffen gebieden de kindersterfte met 8% toenam. Volgens onderzoeker Eyal Frank van de universiteit van Chicago zou die oversterfte het gevolg zijn van toename van het pesticidegebruik. Als die aanname klopt dan toont dit voorval maar weer eens aan dat alles met alles samenhangt en we(=de mens) daar zeer degelijk rekening mee moeten bij onze, vaak desastreuze, beslissingen.
Het onderzoek wordt niet meteen afgeschoten. Paul Ferraro, duurzaamheidsonderzoeker aan de Johns Hopkinsuniversiteit, noemt het zelfs het overtuigendste bewijs tot nu toe van het verband tussen economie, volksgezondheid en soortenverlies. Sterk is dat in gebieden waar de vleermuispopulatie op peil bleef er geen kinderoversterfte was te zien.
Verschillende bewijslijnen verbinden pesticiden en andere landbouwchemicaliën met risico’s voor de menselijke gezondheid. Hoewel overheid de potentiële gevaren van deze verbindingen beoordeelt voordat zij die toelaten, kunnen landarbeiders en omwonenden nog steeds worden blootgesteld als die stoffen van een boerderij zich verspreiden of in het grondwater terechtkomen. Epidemiologische studies hebben bijvoorbeeld bepaalde verbindingen in verband gebracht met ontwikkelingsproblemen bij zuigelingen en kinderen. Insecticiden, die meestal neurotoxisch zijn, zijn vaak een bron van zorg.
Enorm
Volgens Tracey Woodruff van de universiteit van Californië in San Francisco is de toename van het aantal overlijdens ‘enorm’. Het verband is aannemelijk en zorgwekkend, zegt ze. In een eerder onderzoek vond ze een toename in kindersterfte van vergelijkbare omvang als gevolg van toenemende luchtvervuiling. Het raadselachtige in dit nieuwe onderzoek is dat andere aspecten van de gezondheid van baby’s, zoals geboortegewicht, niet overeenkwamen met de afname van vleermuizen.
Ook andere factoren zouden kunnen hebben bijgedragen aan de toename van de kindersterfte, stelt Ferraro. “Ik zou het beleid niet willen veranderen alleen op basis van dit onderzoek.”
Bron: Science