Bijna 200 landen zijn in Katowice bijeen om een desastreuze klimaatverandering af te wenden en ze worden op hun wenken bediend. Dit jaar wordt er weer meer kooldioxide de atmosfeer in geslingerd dan de voorgaande jaren, ondanks vooruitgang op het gebied van duurzame energieopwekking. Het is meer opgemerkt dat in het gastland van de klimaatconferentie (Polen) een groot deel van de stroomopwekking van kolencentrales komt. Daarnaast hebben we de voortdurend groeiende verkeersstromen op land, op zee en in de lucht. In Nederland mag Schiphol weer meer vluchten afwerken, gaat de asfaltering onverdroten voort en moet er zo nodig nog een tweede nationale luchthaven komen. In Frankrijk en België komen de gele hesjes in opstand tegen hogere benzineprijzen…
Na het vorige record uit 2017 dreigt ook dit jaar een nieuw en treurig record te vestigen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen, zo is de schatting van onderzoekers van het wereldkoolstofproject, een initiatief van Rob Jackson van de Amerikaanse Stanforduniversiteit. “We dachten of misschien hoopten we dat de uitstoot een paar jaar geleden zijn hoogste niveau had bereikt”, zegt Jackson. “Na twee achtereenvolgende jaren van groei blijkt dat wensdenken te zijn geweest.”
Volgens de onderzoekers zal de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen, ongeveer 90% van alle door de mens veroorzaakte emissies, dit jaar uitkomen op 37 miljard ton, een stijging van 2,7% ten opzichte van het vorige recordjaar 2017. Dat is meer dan vorig jaar (1,6%). De uitstoot van niet-fossiele bronnen, zoals ontbossing, schatten ze op 4,5 miljard ton. Jackson: “De vraag overtreft de groei van duurzame opwekking en rendementsverbetering. De klok tikt in onze strijd de opwarming onder de 2°C te houden.”
In de VS zal de toename 2,5% bedragen na een decennium van daling. ‘Schuld’ daaraan zijn het ongebruikelijke weer en de lage brandstofprijzen. Jackson: “We rijden meer kilometers in grotere auto’s.” Het olieverbruik in de VS zal dit jaar 1% hoger liggen dan in 2017.
Lichtpuntje: kolen
Een piepklein lichtpuntje is dat het kolenverbruik niet langer groeit. In Canada en de VS daalde dat sedert 2005 met 40% en alleen dit jaar wordt in de VS 15 GW stilgelegd, ongeveer het in Nederland opgestelde vermogen. Volgens Jackson wijst de ontwikkeling in de richting van het (veel schonere) gas en duurzaam. “Dat scheelt niet alleen in de CO2-uitstoot maar redt ook levens die nu vallen door luchtvervuiling.”
Het vervelende is dan weer dat die duurzame opwekking vaak naast de fossiele centrales komt. Jackson: “Duurzaam moet fossiel vervangen. Dat gebeurt wel bij kolen, maar niet bij olie en gas.” Zo zal de uitstoot in India dit jaar 6% hoger zijn dan in 2017, doordat dat land wel veel nieuw vermogen bouwt; ook kolencentrales.
De energiebehoefte stijgt over de hele wereld. Voor het eerst in tien jaar groeit namelijk overal de economie en het is de mens nog steeds niet gelukt de band tussen energiebehoefte en economische ontwikkeling door te knippen. Volgens het rapport heeft vooral de groei van het energieverbruik in China bijgedragen aan het nieuwe record. Na vier jaar min of meer een pas op de plaats te hebben gemaakt om de luchtkwaliteit te verbeteren, lijkt het land nu weer de ‘gaspedaal’ te hebben ingedrukt.
Groei betekent ook meer staal, aluminium en cement, eersteklas energievreters. Jackson: “China gaat weer aan de slag met kolencentrales.” De uitstoot zal dit jaar met 5% toenemen tegen 3,5% vorig jaar.
“We kunnen economisch groeien met een lagere uitstoot”, zegt zegt klimaatonderzoekster Corinne Le Quéré van de universiteit van East Anglia (VK), ook deelneemster aan het koolstofproject. “Daar is geen twijfel over.” Het afgelopen decennium is in ten minste 19 landen de kooldioxideuitstoot gedaald bij een groeiende ecnomie. De onderzoekers verwachten dat de ontwikkeling het volgend jaar niet beter zal zijn dan dit en vorig jaar.
Bron: Science Daily