Met behulp van een koolstofisotoop kwamen Finse onderzoekers er achter dat sommige bacteriën die voorkomen in humusrijke meren polyetheen, onder meer gebruikt voor vuilniszakken, omzetten in gezonde vetzuren zoals omega-3- en omega-9-zuren.
Kunststofafval wordt een steeds groter probleem. De microdeeltjes plastic verstoren de natuur vooral in wateromgeving. Sami Taipale en medewerkers hebben nu ontdekt dat sommige micro-organismen die in zoetwater leven de kunststof polyetheen (PE) omzetten in vetzuren, gezonde ook nog. “We wilden weten of micro-organismen in een humusachtige omgeving ook hardnekkig kunststofafval kan ontleden.” Daartoe bleken inderdaad microben in staat die leven in de humuslaag van zoetwatermeren.
Aan de hand van de vetzuren die de ‘beestjes’ produceerden wisten de onderzoekers ook de bacteriegroepen aan te wijzen die daarvoor verantwoordelijk waren. Door een niet normaal koolstofatoom met een andere atoommassa in te bouwen in het polyetheen konden de onderzoekers de afbraakroute volgen aan de hand van de geproduceerde koolstofverbindingen. De onderzoekers willen kijken of ook andere polymeren als ‘voedsel’ zouden kunnen dienen voor micro-organismen. Dat zou betekenen dat het kunstafvalprobleem zich op den duur oplost, vooropgesteld dat we niet maar steeds weer nieuwe troep in het milieu keilen.
Groeiremmers
Eerder onderzoek zou hebben aangetoond dat microdeeltjes van polymeren de groei van algen en plankton remmen. In deze studie werd duidelijk dat de groeiremming bij hoge PE-concentraties (30 mg/l) volledig werd geneutraliseerd door de microbiële ‘ontleders’. “Het plastic uit het onderzoek bleek geheel bedekt te zijn met micro-organismen die de ontstane verbindingen gebruikten of het fysieke contact met algen en zoöplankton voorkwamen”, zegt medeonderzoeker Jussi Kukkonen.
Bron: Science Daily