Na een beroerte vallen vaak allerlei functies uit of fungeren minder soepel. Meestal komen die wel weer terug, maar dat gebeurt niet vanzelf. Zo kan de besturing van de handen of voeten wegvallen. Nu hebben onderzoekers in Japan een kunstmatige verbinding in de hersens van proefdieren gemaakt, waarmee de controle over de hand weer werd hersteld. Die verbinding werd in een deel van de hersenschors gemaakt waarvan nog niet eerder was vastgesteld dat dat iets te maken heeft met handbewegingen.
Het herstel van motorische functies na een beroerte is vaak het gevolg van maandenlange therapie. Yukio Mishimura van het instituut voor medisch onderzoek in Tokio en medeonderzoekers waren in staat dat doel in tien minuten te bewerkstelligen met het aanleggen van een neurale verbinding in de hersenschors. Vooralsnog ging het om proeven bij drie makaken.
De delen van de hersenschors (cortex) die de onderzoekers gebruikten houden zich, zoals gesteld, in normale doen niet bezig met handbewegingen, maar wel met bewegingen van andere lichaamsdelen zoals het gezicht of de schouder. Ook somatosensorisch cortex, die verantwoordelijk is voor de tast- en positiezin (hoe je lichaam in de wereld staat), bleek in staat tot functieverandering. Dat zou betekenen dat zo’n kunstmatige neurale verbinding overal in de hersenschors die motorische functie zou kunnen overnemen, denken de onderzoekers.
Herstel motoriek
De onderzoekers verwachten dat deze aanpak klinische waarde heeft voor het herstel van motorische functies na een hersenaandoening. Die ontwikkeling zou ook kunnen dienen voor een versmelting van hersens en computers. De onderzoekers willen nu gaan kijken of deze aanpak iets kan betekenen voor ‘ongebruikte’ neurale netwerken om weer de controle te krijgen over verlamde lichaamsdelen.
Bron: EurekAlert