De oogst in de vrij droge gebieden van tropisch Zimbabwe lopen al jaren achteruit door uitputting, monoteelt en nog wat oorzaken. Amerikaanse onderzoekers hebben uitgedokterd dat microdosering van kunstmest goed is voor de oogst en voor de portemonnee van de plaatselijke boeren. Microdoseren is een techniek om tegelijk met het zaaien of planten, kleine hoeveelheden kunstmest ‘mee te nemen’.
“In plaats van de kunstmest over het hele veld te strooien is microdosering gerichter en die methode verbetert uiteindelijk ook de opbrengst”, zegt Alex Winter-Nelson van de universiteit van Illinois. Opleiding is het sleutelwoord. “Rond 75% van de huisoudens die de microdoseringsopleding hadden gevolgd gebruikten in 2011 kunstmest, tegen 25% die geen opleiding hadden gehad. Kennis over microdosering veranderde de houding van mensen tegenover kunstmest.”
Er zijn nog wel wat hobbels te nemen, zoals op het gebied van de bevoorrading, verpakking en opleiding. “Zo waren huishoudens met een vrouw aan het hoofd duidelijk minder geporteerd voor microdosering, dan andere.” Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ICRISAT, een landbouwonderzoeksinstelling die zich richt op productie in de halfdroge tropische gebieden.
Bron: Eurekalert