Energiezuinige lampen leiden tot meer energieverbruik

lichtvervuiling

Lichtvervuiling = energieverspilling = aardopwarming

Ik ga nu even een open  deur intrappen: we verspillen mateloos veel licht. Opnames uit de ruimte van het donkere deel van de aarde laten grote lichtplassen zien, die er alleen maar voor dienen de ruimte te verlichten. Lampen worden steeds efficiënter in de omzetting van elektriciteit in licht, maar die ‘extra ruimte’ gebruikt de mens ook meteen weer om nog meer inefficiënte verlichting aan te leggen, van de tuin, bijvoorbeeld, of van snelwegen. Nu zou al eenvijfde van ons elektriciteitsverbruik (dus niet energieverbruik) opgaan aan verlichting. In Engeland is het energieverbruik per hoofd voor verlichting tussen 1950 en 2000 verviervoudigd, terwijl het rendement van lampen verdubbelde. Het Duitse Leibniz-instituut voor zoetwaterecologie en binnenvisserij IGB in Berlijn en het milieumuseum am Schölerberg in Osnabrück hebben drie aanbevelingen opgesteld, De aanbevelingen zijn verbluffend simpel, maar ook weinig schokkend en misschien niet eens zo effectief:
1. Gebruik licht alleen als het nodig is (bewegingssensoren).
2. Stel minimumeisen aan straatverlichting.
3. Bereken het werkelijke rendement. Zo kan een lamp die na, zeg, 12 uur ’s nachts op een lager pitje wordt gedraaid rendabeler zijn dan een ‘spaarlamp’ die de hele nacht brandt.
Volgens de onderzoekers zouden overheden met deze aanbevelingen het energieverbruik voor verlichting kunnen verminderen zonder het comfort/de veiligheid te verkleinen. De juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats.

Nu mis ik toch wel een paar dingen in dit hooggeleerde verslagje. De eerste vraag die bij me opkomt is: hoe belangrijk is het lichtbeleid van de overheid op het totale energieverbruik voor verlichting? Zet dat wel zoden aan de dijk als iedere burger vervolgens zijn gevel of tuin gaat verlichten? Volgens energieoverheid.nl gaat 1,5% van het elektriciteitsverbruik naar openbare verlichting. Dat zou dan nog geen tiende van het tot energieerbruik voor verlichting zijn. Je moet toch echt bij de burger zijn.
Vervolgens mis ik in de aanbevelingen een pleidooi om licht daar te gebruiken waar dat nodig is. Als je een satellietbeeld van Europa bij nacht ziet wordt veel licht rechtstreeks de ruimte in gestuurd. Boven Schiphol hangt ’s nachts een oranje gloed. Is dat nuttig lichtgebruik? Lichtvervuiling. Ik denk dat een groot probleem is dat energie nog steeds veel te goedkoop is. We kunnen het ons veroorloven (denken we) energie te verspillen.

Bron: Alpha Gaileo 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.